Ви тут:
Відео Полтавщина Спорт Суспільство 

На Полтавщині вперше в Україні відбудуться змагання з паракінного спорту (ВІДЕО)

Три дні поспіль, з 24 по 26 вересня, у селі Кованьківка Полтавського району відбуватимуться змагання з паракінного спорту — дистанційні кінні пробіги та змагання з кінного орієнтування.

Втім, спершу, 24 вересня, проведуть теоретичну частину на кафедрі спеціальної освіти і соціальної роботи Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка.

«З 24 по 26 вересня на Полтавщині будуть проводитись змагання з дистанційних кінних пробігів для дітей з особливими потребами. Також у нас буде окремий залік для ветеранів АТО. Передбачена теоретична частина, де розглянемо питання терапевтичної верхової їзди і перспектив її застосування, а також розвитку адаптивного кінного спорту», – розповідає спеціальний педагог, реабілітолог Олександра Хандоріна.

У перший день змагань, 25 вересня, відбудуться дистанційні кінні забіги для дітей у супроводі ескорту на 5 км і на 20 км для тих, хто прагне мати кваліфікацію.

«Цей захід буде першим в Україні з паракінного спорту. До цього часу ніяких паравиїздів, параконкурів й інших дисциплін в Україні не було. І змагань з цих дисциплін не проводилось. Дистанційні кінні пробіги – порівняно молода дисципліна у кінному спорті, яка з 1986 року є офіційною дисципліною Міжнародної федерації кінного спорту. Але вона не входить в програму олімпійських ігор. Забіги дуже популярні і є другими за динамікою розвитку, кількістю мінжнародних змагань, зареєстрованих вершників і коней на міжнародному рівні після конкуру. Хочеться, щоб люди з особливим потребами знайшли сенс свого життя в цьому спорті. Це може бути дуже корисно і цікаво», – зазначає суддя міжнародної категорії 4* з дистанційних кінних пробігів Катерина Щербина.

Завдання вершника – подолати велику відстань. Це відбуватиметься так: їде один вершник, залік зараховуватиметься “один вершник – один кінь”. Але для результату працює ціла команда. До команди додається ескорт. Це будуть учасники АТО, які вже мають досвід роботи з іпотерапії та працювали з дітьми з особливими потребами.

А 26 вересня проводимуть змагання з кінного орієнтування.

«Це орієнтування полягає в тому, що буде розмічена дистанція в 10 км, де потрібно буде зібрати 10 міток. Це буде і рівнина, і ліс, і сосновий бір, і яри — складний маршрут, який треба буде подолати швидше за всіх. Водночас треба фінішувати на коні, який буде в задовільному стані, якого ветеринар допустить до підведення підсумків. Якщо учасник проїде дуже швидко, але при цьому зробить шкоду коню, то цей результат не буде враховуватись в загальний результат. Учасниками будуть ветерани АТО», – відмічає інструктор з іпотерапії, тренер з кінного спорту Діана Буланова.

Учасників вже близько 20-ти, участь у змаганнях є безкоштовною.

Перейти до вмісту