Ви тут:
Суспільство Україна 

Київський Патріархат назвав рішення Синоду РПЦ безпідставним і не виправданим

Київський Патріархат оцінює рішення Синоду Руської Православної Церкви щодо припинення молитовного поминання Святійшого Патріарха Варфоломія за богослужінням, припинення співслужіння з ієрархами Константинопольського Патріархату та припинення участі у роботі всіх органів, у яких головами чи співголовами є ієрархи Константинопольського Патріархату, як безпідставне, не виправдане ані з богословської, ані з історичної, ані з канонічної точки зору.

Про це повідомляє УНН з посиланням на прес-центр Київської Патріархії.

У прес-службі підкреслили, що припинення молитовного поминання одним Предстоятелем Церкви іншого Предстоятеля Церкви та розрив євхаристійного спілкування між ієрархами може бути виправданий серйозними порушеннями богословського характеру (проповідь та поширення єресі чи іншого лжевчення). Питання церковно-адміністративного характеру (призначення представників Вселенського Патріарха), навіть при наявності заперечень від іншої Церкви, повинно вирішуватися на церковно-адміністративному рівні, а не через розрив єднання у Таїнстві Святої Євхаристії.

“Вчинивши так, Московський Патріархат фактично прирівняв зовнішню, мирську сторону життя Церкви, до сутнісної, таємничої сторони, прирівняв питання керівних прав та влади ієрархів – до єдності у Христі. Цим самим було ще раз доведено те, про що наша Церква свідчить багато років: у нинішнього керівництва Московського Патріархату “закрадається, під виглядом священнодійства, пихатість світської влади” (8 правило ІІІ Вселенського собору)”, – сказано у заяві.

Нагадаємо, московський патріарх Кирило не буде згадувати предстоятеля Константинопольської церкви патріарха Варфоломія за богослужінням. Таке рішення прийнято за підсумками позачергового засідання священного синоду Руської православної церкви.

Перейти до вмісту