Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

«ДТЕК Нафтогаз» запустив пропаново-холодильну установку на Полтавщині

У переддень Дня працівників нафтогазової галузі, «ДТЕК Нафтогаз» ввів в експлуатацію новий стратегічний об’єкт на території УППГ «Олефірівка».

Урядова енергостратегія стверджує, що вже на початку 2020-х країна повинна перейти на повне самозабезпечення. Що означає як збільшення кількості свердловин, так і більш ефективну роботу з існуючими. Перед Днем працівника нафтогазової промисловості на одному з найбільших газових родовищ на Полтавщині запустили нову установку, яка в найближчі 10-12 років дозволить добути додатковий 1 млрд кубометрів природного газу.

Газ, який надходить з надр, не ідеально чистий, в ньому є домішки (вода, породи – прим.ред.), тому він йде на очистку. Для цього природний газ необхідно охолоджувати. Раніше це робили за допомогою «дроселювання» або ефекту Джоуля-Томпсона. Газ розширюється, проходячи через пористу мембрану, втрачає тиск, і температура знижується.

Але там, на глибині п’яти кілометрів, тиск знижується в міру викачування пласта.

Знижувати його ще й нагорі не можна вже за нормативами. У «ДТЕК Нафтогаз» до питання підійшли ґрунтовно і стали використовувати новий метод. Пропаново-холодильна установка допомагає на високому рівні утримувати видобуток газу та забезпечувати його якість відповідно до вимог «Кодексу Газотранспортної системи».

– Ми інвестували в цю установку більше 350 млн грн за останній рік. У наступні 10 років вона дозволить видобути більше 1 млрд кубометрів газу, – зазначив генеральний директор «ДТЕК» Максим Тімченко.

На запуск масштабного проекту компанія запросила представників влади, органів місцевого самоврядування та журналістів. Керівники «ДТЕК Нафтогаз» розповіли, що багато технологічних рішень в проекті розробили співробітники «ДТЕК Нафтогаз». При будівництві було застосовано безліч сучасних технологічних рішень, установка обладнана найсучаснішим обладнанням провідних світових виробників: гвинтові компресори пропану Mayekawa USA, електрообладнання АВВ, Siemens, Schneider Electric, автоматичне обладнання Emerson. Крім того, «ДТЕК Нафтогаз» став першою компанією, яка реалізувала проект такої складності в газодобувному секторі України.

Крім нової установки, «ДТЕК Нафтогаз» в поточному році бурить дві нові свердловини на Семиренківському родовищі і готується до буріння нових глибоких свердловин на Мачухському – саме там минулого року ДТЕК модернізував іншу свою установку підготовки газу, вклавши в неї понад 100 млн грн (у жовтні 2017 року модернізовану Мачухську УПГ запустив в експлуатацію Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман – прим.ред.)

– Ми також конструктивно працюємо з органами влади всіх рівнів, з науковими закладами Полтавщини, Прикарпаття та за межами України. Шукаємо приховані резерви, можливості для інновацій. Ми прагнемо збільшити видобуток газу – і відповідно створювати нові робочі місця, платити більші податкові відрахування та рентні платежі. При цьому ми керуємося принципами співробітництва, довіри, ефективності з усіма причетними до нашої роботи, – запевнив генеральний директор «ДТЕК Нафтогаз» Ігор Щуров.

– Жодного разу – я кажу як керівник і як депутат обласної ради – у нас не виникало проблем чи скарг стосовно роботи компанії ДТЕК. Керівництво має чітку довгострокову стратегію розвитку та план її реалізації, – підкреслив перший заступник голови Полтавської ОДА та депутат Полтавської обласної ради Андрій Пісоцький.

За п’ять років роботи компанія більш ніж у три рази наростила обсяги видобутку газу. Тільки у минулому році показники сягнули історичної відмітки в 1 млрд 650 млн кубометрів. При цьому свердловини «ДТЕК Нафтогаз» – одні з найглибших в Україні, понад 5,5 кілометрів. Компанія показує високі стандарти роботи не тільки щодо технологій та інновацій, а й у безпеці праці та в екологічній безпеці. Варто відзначити, що у 2017 році підприємство сплатило в бюджет України більше 5 млрд грн податків. Об’єм інвестицій у виробництво склав більше 2 млрд грн. Тож сьогодні «ДТЕК Нафтогаз» робить серйозний внесок в енергонезалежність України.

Анна Шалахіна

Перейти до вмісту