Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

Як змінюється первинна допомога в Україні – обговорили на міжнародній зустрічі сімейних лікарів

З 25 по 29 серпня у Львові кращі сімейні лікарі з різних країн світу діляться своїм досвідом у сфері первинної медичної допомоги, зокрема використання класифікацій ICD-11, ICPC-2, SNOMED, ICF, новітніх практик та ініціатив під час щорічної зустрічі Міжнародного класифікаційного комітету (WICC) Світової організації сімейних лікарів (WONCA).

П’ятдесят українських сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів також долучаться до обговорення трансформації первинної медичної допомоги з закордонними колегами і керівництвом МОЗ України під час відкритої сесії 28 серпня.

«Для України велика честь приймати цю конференцію, адже сьогодні відбувається масштабна трансформація системи охорони здоров’я, яка, ми сподіваємось, стане прикладом для інших країн. Ми переходимо до нової моделі, побудованої на принципах вільного вибору і довірчих відносинах між сімейним лікарем та пацієнтом і його родиною. Наша мета — створити сильний незалежний інститут сімейних лікарів, який стане фундаментом для всієї медичної системи України. Своїх лікарів обрали вже майже 16 мільйонів українців. Трансформація триває!» — наголосила під час брифінгу в.о. міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун.

Міжнародний класифікаційний комітет (WICC) розробляє та підтримує впровадження класифікацій у сфері сімейної медицини та загальної практики з метою покращення якості медичних послуг по всьому світу.

На початку 2017 року Міністерство охорони здоров’я України підписало угоду зі Всесвітньою організацією сімейних лікарів (WONCA) щодо ліцензійного використання Міжнародної класифікації первинної медичної допомоги (ІСРС-2) у загальній практиці.  Українські лікарі офіційно долучилися до глобальної спільноти медиків, які щоденно у своїй роботі використовують цю просту та зручну класифікацію первинної медичної допомоги. Це один з елементів докорінних змін в українській системі охорони, які розпочалися з квітня 2018 року.

«Уже 623 медичних заклади, які надають первинну медичну допомогу, підписали договори з НСЗУ і перейшли на нову систему фінансування. 39 з них – зі Львова та Львівської області. Львівщина – один з лідерів трансформації системи охорони здоров’я. Модернізована система охорони здоров’я потребує нових компетенцій від лікарів і керівників медичних закладів. Головні лікарі повинні стати справжніми менеджерами своїх підприємств. З бюджетних утриманців перетворитися на управлінців. Успішне управління закладом, ефективне використання зароблених коштів, матеріальна стимуляція роботи лікарів – все це працюватиме на користь пацієнта», — сказав голова Національної служби здоров’я Олег Петренко.

ICPC-2 – це система, що дозволяє кодувати причину кожного окремого звернення пацієнта до лікаря. Це єдина система, яка дає змогу класифікувати не лише хвороби, але й симптоми.

В основі класифікації лежить візит пацієнта до лікаря. Це базова одиниця обліку роботи сімейного лікаря, яка в ICPC-2 складається з трьох основних частин:

1. Причина звернення пацієнта до лікаря (найчастіше це певні скарги, консультації щодо підтримки здоров’я чи оцінка результатів аналізів).

2. Діагноз (як бачить проблему сімейний лікар).

3. Дії (що необхідно зробити у конкретній ситуації – направлення на додаткові методи обстеження чи направлення на вторинну ланку до спеціалістів).

Систему ІСРС-2 розробили спеціально для електронного ведення медичних записів. Використання ІСРС-2 для отримання статистичних відомостей та контролю якості надання медичних послуг є набагато простішим та достовірнішим, ніж ручний підрахунок медичних записів пацієнтів.

Перейти до вмісту