Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Вирішення спору про визначення місця проживання дитини та припинення стягнення аліментів на користь батька

У грудні 2017 року до Шишацького бюро правової допомоги звернувся громадянин Д., який повідомив, що він проживав у цивільному шлюбі з громадянкою Ч., від якої у них народилося двоє дітей.

З 2012 року прийняли спільне рішення про те, що спільне життя не склалося і вирішили жити окремо, весь цей час він сплачував аліменти на двох дітей, але починаючи з листопада 2017 року менший син почав проживати разом з батьком. Це було зумовлено тим, що громадянка Ч. почала грубо ставитися до дитини, перестала турбуватися про нього. Громадянин Д. звернувся до громадянки Ч. з пропозицією добровільно відмовитися від аліментів на молодшого сина, оскільки він проживає з батьком, але отримав відмову. Після надання громадянином Д. всіх необхідних документів, за його письмовим зверненням,було надано безоплатну вторинну правову допомогу, відповідно до наказу Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, як особі, яка перебуває під юрисдикцією України, якщо її середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму. Для надання безоплатної вторинної правової допомоги було уповноважено начальника відділу Легейду Вікторію Григорівну. Представник склала позовну заяву про визначення місця проживання дитини та припинення стягнення аліментів, яка була подана до Шишацького районного суду Полтавської області 19 лютого 2018 року.

Під час розгляду справи з’ясувалося, що 19 листопада 2017 року їх менший син В. за власним бажанням почав проживати разом з батьком, мотивуючи своє рішення неналежною поведінкою відповідача та її співмешканця до нього. За весь період проживання з батьком мати жодного разу не намагалася налагодити відносини із сином, не турбувалася про його життя та здоров’я. Положеннями ст. 141 СК України передбачена рівність прав і обов’язків матері та батька щодо дитини.

Поряд із цим, права малолітніх та неповнолітніх дітей щодо місця їх проживання, закріплені в Конституції України, Конвенції ООН «Про права дитини», Законах України «Про охорону дитинства», «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання», а також у Сімейному кодексі України. Зокрема, за правилами ч. 2 ст. 160 СК України, місце проживання дитини, яка досягла десяти років, визначається за спільною згодою батьків та самої дитини, що свідчить про те, що дитина у віці від десяти до чотирнадцяти років має право висловлювати свою думку щодо визначення місця її проживання. Місце проживання фізичної особи у такому віці є місцем проживання її батьків або одного з них, що регламентовано положеннями ч. 3 ст. 29 ЦК України.Згідно зі ст. 161 СК України, якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини беруться до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов’язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров’я та інші обставини, що мають істотне значення. За правилами ч.4 ст.273 ЦПК України, якщо після набрання рішенням суду законної сили, яким з відповідача присуджені періодичні платежі, зміняться обставини, що впливають на визначені розміри платежів, їх тривалість чи припинення, кожна сторона має право шляхом пред’явлення нового позову вимагати зміни розміру, строків платежів або звільнення від них.

Відповідно до ч. 2 ст.197 СК України за позовом платника аліментів суд може повністю або частково звільнити його від сплати заборгованості за аліментами, якщо вона виникла у зв’язку з його тяжкою хворобою або іншою обставиною, що має істотне значення. За таких обставин позовні вимоги підлягали задоволенню в повному обсязі.

8 травня 2018 року на користь громадянина Д. було прийнято рішення, яким визначено місце проживання дитини разом з батьком, а також звільнено громадянина Д. від сплати аліментів. 03 липня рішення набрало законної сили.

За наданням безкоштовних роз’яснень та консультацій можна звернутися до Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Полтава, вул. Міщенка, 2, з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 18.00 або за тел. (0532)50 27 22

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 звінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).

Перший полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Перейти до вмісту