Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

«В Україні створять реєстр осіб зниклих безвісти», – Дар`я Бриндак

2 серпня набрав чинності Закон України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти». Він визначає правовий статус осіб, зниклих безвісти, та забезпечує правове регулювання відносин, пов’язаних із встановленням та обліком, розшуком і соціальним захистом таких осіб та їхніх родичів.

Закон поширюється на суспільні правовідносини, пов’язані з набуттям правового статусу осіб, зниклих безвісти в умовах збройного конфлікту, у зв’язку з воєнними діями, заворушеннями всередині держави, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру, іншими подіями, що можуть спричинити масову загибель людей, а також осіб, зниклих безвісти за будь-яких інших обставин.

Документ визначає основні повноваження та завдання Комісії з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, що є постійно діючим дорадчо-консультативним органом при Кабінеті МіністрівУкраїни, порядок її утворення, перелік органів, представники яких включаються до Комісії.

Закон передбачає створення Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти – електронну базу даних, що міститиме відомості про осіб, зниклих безвісти, інформацію про невпізнані останки, а також про наявність чи відсутність рішення суду про визнання розшукуваних осіб безвісно відсутніми або оголошення померлими. Документом визначено структуру Реєстру, порядок внесення відомостей, надання інформації з нього тощо. Також в законі визначено органи, уповноважені на облік та/або розшук осіб, зниклих безвісти.

Реалізація положень Закону дозволить належним чином врегулювати правовий статус осіб, зниклих безвісти, забезпечити належний правовий захист таких осіб та їхніх родичів, а також врегулювати питання їх розшуку у відповідності до стандартів міжнародного гуманітарного права, міжнародного права прав людини та рекомендацій Ради Європи.

В. о. начальника ГТУЮ у Полтавській області Дар`я Бриндак

Перейти до вмісту