Ви тут:
децентралізація Полтавщина Суспільство 

У Зіньківському районі планують створення першої ОТГ

На Полтавщині залишається п’ять районів, де не утворилося жодної об’єднаної територіальної громади. Чорнухинський район майже «випав» з цього списку, але ЦВК заблокувала тут жовтневі вибори.

Спектр причин гальмування реформи децентралізації в інших районах – різноманітний. Тут і політичні чинники, і власні амбіції очільників різного рівня, саботування нардепами та нерішучість мешканців.

Найбільшим з районів, які не включилися в реформу, поки що залишається Зіньківський. Більше року триває епопея зі створення першої в районі ОТГ з центром в Опішні. Потенційно спроможна громада ніяк не могла отримати згоду на добровільне об’єднання із сусідами. Причини – ті самі, що й в інших районах.

Полтавський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, надавав інформаційно-консультаційну допомогу депутатам Опішнянської селищної ради в їх прагненні створити ОТГ.

Нарешті згоду на добровільне об’єднання з Опішнею дало невеличке село Малі Будища. На сесії сільської ради переважною більшістю голосів прийняли рішення про входження до складу Опішнянської ОТГ.

«Опішнянська ОТГ може стати однією з кращих на Полтавщині. Адже на її теренах працюють потужні агропідприємства місцевого соціально-відповідального бізнесу. Суттєву частину бюджету складатиме рента від діяльності підприємств газонафтової галузі. До речі, саме представники цих двох перерахованих напрямків стали головними союзниками у створенні першої об’єднаної територіальної громади в Зінківському районі», – сказав радник з комунікацій Полтавського ЦРМС Юрій Ісаєв.

«Рік боротьби, рік життя, десяток громадських слухань, розчарувань та принижень, запитів та звернень. Сотні дискусій та переконаних людей, тисячі проїханих кілометрів, купа бруду і брехні на голову тих, хто боровся за громаду. Люди, які в залежності від ситуації були то союзниками, то ворогами. Але тим цінніша для нас буде громада. Ми вистояли», – говорить Микола Різник, депутат Опішнянської селищної ради. Саме він був головним «адептом» створення ОТГ. Саме за його ініціативи відбувся автопробіг по селах району на підтримку створення об’єднаної територіальної громади.

Перейти до вмісту