Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Полтаві для дітей з інвалідністю проводять заняття з іпотерапії (ФОТО)

Знайти спільну мову з оточуючими, гармонійно сприймати навколишній світ, заспокоїтись та розслабитись, навчитись бути впевненим у собі, навчитись говорити пару-трійку нових для себе слів, наповнитися позитивними емоціями, довіритися та відкритися – глобальні цілі, до яких ідуть малесенькими кроками діти з інвалідністю.

У Полтаві роблять усе для того, аби і діти повірили самі в себе. Ось уже кілька років поспіль вихованці Міського центру соціальної реабілітації дітей з інвалідністю завдяки підтримці мера Олександра Мамая відвідують заняття з іпотерапії. Про це відомили у Полтавській міській раді.

Іпотерапія дуже ефективна в дитячому віці, починаючи навіть з одного року. Директор Міського центру соціальної реабілітації дітей з інвалідністю Людмила Лисенко зауважує, що завдяки комплексному підходу, разом із застосуванням інших методів, такий різновид зоотерапії дає виражений позитивний результат:

– Заняття з кіньми ми проводимо неодноразово, – зауважила Людмила Ігорівна. – Це не просто катання. Це організований процес на спеціально навчених конях, направлений на лікування, емоційну, фізичну реабілітацію. Іпотерапія важлива та корисна для сонячних дітей тих, для тих, у кого церебральний параліч, затримка психосенсомоторного розвитку, а також мовного, аутизм. Результати себе чекати довго не змушують. Навіть вже після першого заняття діти змінюються.

20 хвилин тісного спілкування з конем дають те, до чого батьки разом зі своєю дитиною можуть йти тижнями, застосовуючи інші методи реабілітації. Особливо позитивно іпотерапія діє на людей з аутизмом. Максима М’якенького такі заняття роблять відкритим, налагоджується соціальна взаємодія, а ще він охоче та захоплено розмовляє:

– Мій син дуже любить великих тварин, особливо – коней, – розповідає мама хлопчика Юлія. – Дійсно, його поведінка змінюється одразу ж після першого заняття. Він сповнений емоцій, він розповідає, як усе йому сподобалось і як сильно він любить конячок. Приємно, що, навіть заїжджаючи групами, для кожного є свій кінь-лікар. Тих, наприклад, у кого ДЦП повезе один кінь, сонячну малечу – інший. Усе дуже індивідуально. Така соціальна програма дуже важлива для наших дітей. Ось так, крок за кроком, ми робимо свої маленькі успіхи.

Оздоровча рекреаційна верхова їзда відбувається на кінній базі в селі Лабурівка Котелевського району. Працівники бази завжди тепло та радісно зустрічають своїх маленьких гостей. Педагог-реабілітолог Олександра Хандогіна разом з командою інструкторів приділяють увагу кожному, враховуючи індивідуальні особливості дітей. Відповідально готують і коней. Ними стають лише кращі з кращих: лагідні, спокійні, розумні, які допомагають своїм вершникам соціалізуватися у суспільство.

Заняття з іпотерапії проводяться в рамках реалізації Програми соціального забезпечення та соціального захисту населення міста Полтава «Турбота». Із початку року Міському центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів на проведення занять з іпотерапії виділено 160 тисяч гривень. 20 липня, під час засідання шістнадцятої сесії Полтавської міської ради сьомого скликання, додатково виділили ще 62 тисячі 500 гривень.

– Торік сума на проведення іпотерапії становила 140 тисяч гривень. Реабілітація дала позитивний результат і ми прийняли рішення щодо збільшення коштів на реалізацію такого виду зоотерапії. Я прекрасно розумію, що не кожна родина, яка виховує дитину з інвалідністю може дозволити собі заняття з іпотерапії. Але ж це також частинка того великого комплексу заходів. Малеча потребує нашої уваги і підтримки чи не найбільше. Моя принципова позиція – зробити усе для того, аби полегшити життя цих дітей та їхніх батьків, – наголошує міський голова Полтави Олександр Мамай.

За виділені кошти заняттями з оздоровчої рекреаційної верхової їзди буде охоплено 100 дітей з інвалідністю. Три групи – це майже 75 дітей – вже відвідали базу. Ще 25 поспілкуються з конями у вересні.

 

Перейти до вмісту