Ви тут:
Суспільство Україна 

У фільмі про Стуса будуть сцени з Медведчуком, – голова Держкіно

Кінострічку “Птах душі” про життя Василя Стуса буде знято зі сценою суду, де адвокатом поета був Віктор Медведчук

Про це заявив очільник Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко в ефірі “5 каналу“, пище Еспресо.

Зазначається, що проект “Птах душі” виграв 10-й конкурс на відбір кінопроектів Держкіно про боротьбу і життя Василя Стуса. У сценарії показані різні етапи його життя: від раннього дитинства і до смерті.

Таким чином, важливим елементом цієї історії є суд, коли поета було засуджено вдруге і коли його адвокатом був Медведчук.

Він зазначив, що у сценарії вже були присутні сцени суду та знайомства с адвокатом, він отримав фінансову підтримку і його було запущено у виробництво.

“Наразі, продюсери фільму мені підтвердили, що сцени, які ще на початку були затвердженні сценарієм, будуть відзняті”, – наголосив Іллєнко.

Він нагадав, що Медведчук та його адвокат вже заявили, що готові заборонити показ стрічки, якщо вона їм не сподобається. 

“Це прямий тиск на акторів і режисерів, адже фільм ще у процесі виробництва, ці сцени лише планують знімати”, – зауважив Іллєнко.

Втім, якщо ж фільм таки буде заборонено через суд, то Держкіно буде відстоювати свої права на сценарій кінострічки. Проте, за його словами, навряд якийсь суд зважиться на такий крок.

“Якщо це станеться, то це буде унікальний і небезпечний прецедент. Тому що є певний порядок доступу фільму до кіноекранів. Якщо комусь не подобається художній твір, бо він вважає, що це стосується його особисто, то це нагадує мені тих людей, які в свій час пред’являли претензії Гоголю за те, що він створив “Ревізора”, – підсумував Іллєнко.

Перейти до вмісту