Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Сп’яніти від бананів і кефіру: у яких продуктах є алкоголь

Навіть якщо людина не вживає алкоголь, він все одно потрапляє до її організму. Це тому, що деякі продукти місять невеличку дозу алкоголю, повідомляє Еспресо.

Квас, кумис і кефір

Достатньо поласувати охолодженою окрошкою в жаркий день – і зростання проміле в крові забезпечене. Справа – у квасі, який є продуктом бродіння, а отже, без певної кількості спирту, хо і мікроскопічної, його не буває.

Один стакан квасу може містити від 0,15 до 0,3% етилового спирту. Те ж саме можна сказати про молочні продукти, які готуються виключно методом бродіння. Найвідоміші – кефір, кумис, айран і тан.

Соєвий соус

Соєвий соус – це теж продукт бродіння. Щоб його приготувати, сою довго випарюють, додають пшеницю, сіль, а потім в спеціальних ємностях вона довго бродить. У звичайному правильно приготованому соєвому соусі відсоток алкоголю становить від півтора до двох відсотків.

Банани

Чим солодший фрукт, тим більше в ньому буде алкоголю, варто тільки плоду перезріти. П’ять перезрілих бананів – це маленька пляшка пива, що містить 10 грам етанолу. Якщо дорослий чоловік з’їсть приблизно 20 середніх перезрілих бананів, за кермо йому вже не сісти.

Плоди глоду і шипшини

Ті, хто має проблеми з серцем, часто замість кави заварюють собі плоди глоду і шипшини. На думку кардіологів, це надає заспокійливу дію на нервову систему людини і зміцнює серцево-судинну. Однак обидва плоди містять до 5% спирту, звідси і заспокійливий ефект.

Соління

І капуста, і огірки з помідорами в бочках – продукт окислення і бродіння. Як, втім, і грузді, якщо вони засаливаются способом квашення. Так само і з грибами: підсоленими грибами, які стоять у світлому місці в банці, теж починають бродити.

Цукерки та печиво

Ще одна категорія страв, в які алкоголь додають навмисно, для покращення смакових якостей. Це практично всі види шоколадних цукерок, торти з  лікерним просоченням, ромова баба, яка взагалі не готується без додавання “Амаретто”.

Якщо в пісочне тісто замість води додати одну-дві ложки міцного алкоголю, тісто від цього буде ніжнішим і хрустким.

Сирне фондю і морозиво

Любителі сирного фондю знають, що алкоголь утримує сир від згортання, чому страва стає тільки смачнішою. А зовсім небагато алкоголю в морозиві знизять температуру його замерзання, від чого навіть після морозильної камери воно буде еластичним.

Перейти до вмісту