Ви тут:
Суспільство Україна 

Росія прагне захопити українські надра в Криму, – Остап Семерак

Міністр  екології та природних ресурсів України Остап Семерак впевнений, що  міжнародне співтовариство ніколи не визнає російський закон щодо анулювання українських ліцензій на користування надрами в акваторії Чорного й Азовського морів, повідомляє Урядовий портал.

 «Росія  – це країна-агресор, яка захопила українську територію, яка намагається  відібрати майно приватних компаній, українських державних компаній,  майно України як держави й українського народу. Це рішення вкотре  продемонструвало, що влада РФ не поважає суверенний статус України та  власність її народу, але з цим рішенням Україна не збирається миритися»,  – сказав Остап Семерак.

 Міністр  також повідомив, що наразі в Криму діє 131 дозвіл на користування  надрами, що видав український уряд. Він підкреслив, що як Україна, так і  міжнародні організації не визнають рішення Росії.

«Україна  відстоює свої права в міжнародних судах. Ми вже подали відповідні  позови та сподіваємося на підтримку світового співтовариства.  Позов подали низка українських компаній, зокрема НАК «Нафтогаз  України», щодо відшкодування завданих збитків унаслідок незаконного  захоплення українських природних ресурсів», – повідомив Міністр,  зазначивши, що Україна й далі буде дотримуватися такої стратегії.

Остап  Семерак також додав, що за кожен подібний крок РФ має нести відповідальність. Нагадаємо, що в 2016 році Україна ініціювала спір з РФ  щодо порушення Конвенції ООН з морського права: Київ готовий довести в  арбітражі, що Росія порушує суверенні права України користуватися  гарантованими правами у власних морських акваторіях і на  континентальному шельфі в прилеглих до Криму морських зонах, у тому  числі права на природні ресурси континентального шельфу. А в лютому 2018  року Україна подала до Міжнародного трибуналу ООН з морського права  меморандум про порушення Росією Конвенції ООН з морського права.

Перейти до вмісту