Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Необхідність надання висновку для підтвердження права працівників на пенсію на пільгових умовах

Про необхідність надання висновку для підтвердження або скасування права працівників на пенсію на пільгових умовах інформує головний державний інспектор Управління Держпраці у Полтавській області Людмила Чумак.

Територіальні органи Пенсійного фонду України подекуди висувають вимогу щодо надання Висновку експертизи на правильність застосування Списків виробництв, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, для призначення пенсії працюючим у шкідливих і важких умовах. Висновки органам, що призначають та виплачують пенсії, надавалися відповідно до Положення про Державну експертизу умов праці, яке затверджене постановою Ради Міністрів Української РСР від 1 грудня 1990 № 357 (із змінами) .

Згідно постанови Кабінету Міністрів України від 5 жовтня 2016 № 741 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України та Ради Міністрів УРСР» з 28.10 2016 це Положення втратило чинність.

Держпраці України листом від 25.05.2017 № 5927/3/4.6-ДП-17 з посилкою на роз’яснення Міністерства юстиції України від 26.12.2008 № 758-0-2-08-19 (далі – Лист) інформує , що питання надання висновків щодо правильності застосування роботодавцями списків на пільгове пенсійне забезпечення витікає з норм підзаконного акту, який втратив чинність. Норми інших підзаконних актів, що в своєму тексті посилаються на обов’язковість надання висновків Державної експертизи умов праці щодо правильності застосування роботодавцями списків на пільгове пенсійне забезпечення втрачають чинність в тій частині, що стосується такої експертизи.

Відповідно до Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджених наказом Міністерства юстиції України 18.06.2015 № 1000/5 та зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 22 червня 2015 за № 736/27181, накази підприємства, установи, організації відносяться до розпорядчої документації, що фіксує рішення нормативно-правового або організаційно-розпорядчого характеру з основних питань діяльності установи, адміністративно-господарських або кадрових (особового складу) питань.

Отже, наказ про результати атестації підприємства, установи, організації є документом, який затверджує результати атестації і діє на протязі п’яти років з дати його реєстрації незалежно від наявності актів наглядових та контролюючих органів.

Перейти до вмісту