Ви тут:
Комуналка Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

На Затуринських очисних спорудах «Полтававодоканалу» модернізують аераційну систему

Фахівці «Полтававодоканалу» проводять заміну аераційної системи аеротенок. Її прокладали ще 13 років тому.

Стоки нечистот з усього міста потрапляють на каналізаційні очисні споруди. Їх у Полтаві дві — поблизу сел. Супрунівка та Затурино. Ці об’єкти вимагають постійного оновлення обладнання та устаткування. Альтернативи грамотному водовідведенню немає. Про це повідомили в прес-службі “Полтававодоканалу”.

Затуринські очисні споруди збудовані 1973 році. Тут було запроектовано очищення до 30 тисяч кубічних метрів нечистот на добу.

Зараз фактичне навантаження зменшилось. За добу сюди надходить 22-24 тисячі кубометрів стоків, — уточнює начальник Затуринських очисних споруд Сергій Мистюк.

На очисних спорудах відбувається два етапи очищення — механічне та біологічне. Останнє — наважливіший та найцікавішій етап. Після проходження всіх етапів очищення від механічних домішок, стоки подають до трикоридорних аеротенків — великих проточних басейнів, де відбувається постійна взаємодія води з активним мулом та киснем. Таких на Затуринських очисних спорудах три.

Аеротенки — система великих проточних басейнів

Процес відбувається за рахунок активних мікроорганізмів, які живуть у мулі і окислюють органічні забруднення. Щоб корисні бактерії не гинули, стічна вода в басейні постійно насичується киснем за допомогою пористих труб, встановлених на його дні. Тут постійно підтримується однакова температура, лаборанти слідкують за певною концентрацією стоків, адже ці корисні мікроорганізми дуже вибагливі.

У цьому році на першій лінії аеротенок проводять заміну аераційної системи. Це позначиться на покращенні процесу очищення та енергоефективності.

Цю аераційну систему прокладали у 2005 році і свій строк експлуатації вона вже давно вичерпала, — пояснює Сергій Мистюк.

Заміна аераційної системи аеротенок

По завершенні робіт і запуску першої лінії аеротенок, аналогічні роботи будуть проведені на лінії №3.

У цьому році Затуринські очисні зазнали значної модернізації: ввели в експлуатацію нову механізовану решітку з нержавіючої сталі, надійнішу та довготривалішу в роботі. Наразі проводиться монтаж чотирьох сучасних фекальних насосів, менш енергоємніших, — говорить фахівець «Полтававодоканалу».

Працівники Полтававодоканалу

Після біологічного очищення вода подається до біологічних ставків, де відбувається остаточне очищення води в природних умовах, а потім — потрапляє до річки Коломак.

За якість очищеної води, що скидається до річки, переживати не варто. Вона чистіша, ніж в будь якому відкритому водоймі, — переконує керівник Затуринської очисної каналізаційної станції.

 

Перейти до вмісту