Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині впроваджуватимуть декалог громадського здоров’я

29 серпня у Полтавському обласному Центрі здоров’я відбувся «круглий стіл» з приводу створення в області системи моніторингу виконання основних оперативних функцій охорони громадського здоров’я.

У Полтавській області реалізується компонент розвитку регіональних систем громадського здоров’я у рамках гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією «Прискорення прогресу у зменшенні тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції шляхом надання універсального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу, розширення доказово обґрунтованої профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, створення життєздатних та стабільних систем охорони здоров’я».

Наразі команда консультантів проекту обговорила спільно з директором Департаменту охорони здоров’я Полтавської обласної державної адміністрації Віктором Лисаком та представниками державних та неурядових організацій, шляхи розвитку системи громадського здоров’я області.

«Важко переоцінити актуальність створення системи моніторингу виконання основних оперативних функцій охорони громадського здоров’я, адже зараз змінюється філософія не тільки надання медичних послуг, а і профілактичної медицини. Один з ключових аспектів – ефективна взаємодія усіх служб, які займаються профілактикою. Ще у 2017 році ми намагалися аналізувати що ми маємо і що нам потрібно для створення сучасної системи громадського здоров’я. Адже сфера громадського здоров’я не обмежується лише соціально небезпечними захворюваннями, наприклад СНІДом чи туберкульозом. Потрібно розуміти усі оперативні функції громадського здоров’я, адже необхідно з оновленими підходами працювати з інформацією про негативний вплив навколишнього середовища – що ми їмо, чим ми дихаємо, яку воду п’ємо, та на основі результатів досліджень виробляти спеціальну політику зменшення цих негативних впливів і впроваджувати її в усіх суміжних сферах», – наголосив Віктор Лисак, директор ДОЗ ОДА.

Нагадаємо, ВООЗ чітко визначила десять основних оперативних функцій громадського здоров’я:
• епіднагляд й оцінювання стану здоров’я і благополуччя населення;
• моніторинг та реагування на небезпеку для здоров’я під час надзвичайних ситуацій;
• захист здоров’я, у тому числі безпеки навколишнього середовища, праці, харчових продуктів тощо;
• зміцнення здоров’я, зокрема вплив на соціальні детермінанти і скорочення нерівності за показниками здоров’я;
• профілактика хвороб, у тому числі раннє виявлення порушень здоров’я;
• забезпечення стратегічного управління в інтересах здоров’я і благополуччя;
• забезпечення сфери суспільної охорони громадського здоров’я достатньою кількістю кваліфікованих кадрів;
• створення стійких організаційних структур і забезпечення їх фінансування;
• виконання інформаційно-роз’яснювальної діяльності (адвокації), комунікації та мобілізації в інтересах здоров’я;
• сприяння розвитку досліджень у сфері охорони громадського здоров’я для наукового обґрунтування відповідної політики і практики.

Начальник Полтавського обласного інформаційно-аналітичного центру медичної статистики Любов Клименко охарактеризувала існуючу систему збору та аналізу інформації щодо стану здоров’я населення області.

Служби області що ведуть моніторинг ситуації з протидії епідеміям туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу поділилися своїм досвідом, який можливо адаптувати до інших сфер.

«Учасники «круглого столу» прийняли резолюцію, над виконанням якої уже працюємо. По-перше, питання створення системи моніторингу виконання основних оперативних функцій охорони громадського здоров’я визначене вкрай актуальним для загальних процесів трансформації медичної галузі Полтавської області. По-друге, ми зараз формуємо перелік основних показників для організації виконання в області основних оперативних функцій охорони громадського здоров’я, залучаючи дотичні служби в межах їх компетенції. Картування цих інформаційних потоків та практичної роботи втілиться у новому алгоритмі співпраці і практичних заходах з формування системи моніторингу основних функцій охорони громадського здоров’я в області, як одного з найнеобхідніших компонентів створення регіональної системи громадського здоров’я», – розповіла в. о. головного лікаря Полтавського обласного Центру здоров’я, програмний координатор реалізації субпроекту з розвитку регіональної системи громадського здоров’я області Ніна Дурдикулиєва.

 

Перейти до вмісту