Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

На Полтавщині відбувся семінар щодо організації інформаційної роботи в ОТГ у контексті процесу децентралізації влади (ФОТО)

У Полтаві й Мачухівській об’єднаній територіальній громаді відбувся семінар-практикум «Організація інформаційної роботи в об’єднаних територіальних громадах у контексті процесу децентралізації влади в Україні». Його спільно провели представники Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації та Полтавського Центру розвитку місцевого самоврядування. Участь у заході взяли працівники райдержадміністрацій, які займаються питаннями інформаційної та внутрішньої політики. Про це повідомили у Полтавській ОДА.

– Нині організація інформаційної роботи у райдержадміністраціях, об’єднаних територіальних громадах набуває ширшого контексту, включає нові можливості. Водночас з’являються й нові виклики в роботі. Маємо нагоду сьогодні в них розібратися, – зазначила на початку семінару директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Вікторія Пилипенко.

Учасники заходу побували у Полтавському Центрі розвитку місцевого самоврядування, поспілкувалися з експертами установи, зокрема радником із комунікацій Юрієм Ісаєвим та радником із децентралізації Олександром Ісипом.

– Можливо, було б доцільно зробити у районних газетах спецвипуски щодо реформи децентралізації. Особливо в Диканському, Котелевському, Оржицькому, Зіньківському й Чорнухинському районах, де немає ще жодної ОТГ. Поінформованість людей про реформу в деяких регіонах недостатня, – зазначив Юрій Ісаєв.

Про поступ децентралізаційних процесів в області розповів Олександр Ісип. Наголосив, що міжмуніципальне співробітництво, бюджетна і фінансова децентралізація – це три основні напрямки розбудови сучасної системи місцевого самоврядування в Україні. Нагадав, що на Полтавщині, відповідно до першого перспективного плану, мали бути сформовані 56 ОТГ. Нинішній план, за його словами, передбачає 70 ОТГ, створених із 560 сільських, селищних і міських громад краю.

– Наразі на Полтавщині є 43 об’єднані територіальні громади, з яких 39 мають прямі міжбюджетні відносини з Києвом, визнаються спроможними. Із них 5 міських, 8 селищних і 26 сільських. Густота населення області – 48 осіб на 1км2. Це другий показник в Україні після Галичини. Полтавщина є економічним лідером, привабливим для проживання регіоном. Маємо всі можливості для розвитку громад, – пояснив Олександр Ісип.

Він наголосив не плутати реформи, зокрема децентралізації й адміністративно-територіальну.

У межах семінару його учасники відвідали Мачухівську ОТГ, поспілкувалися з головою Мачухівської ОТГ Валерієм Білоконем і представниками громади. До слова, Мачухівська ОТГ прикметна на всеукраїнському рівні тим, що об’єднала сільські ради трьох районів – Полтавського, Новосанжарського і Решетилівського. Нині у ній мешкають 7200 осіб.

Валерій Білокінь розповів про напрацювання й плани громади, співробітництво з бізнесом і владою, інформаційну роботу.

– У нас є газета, яка виходить раз на місяць. Оприлюднюємо в ній повідомлення про важливі для нашої громади події. Крім того, функціонує сайт. Ми активні користувачі й соцмережі Facebook. До речі, у спілкуванні з людьми в соцмережі черпаємо часом цікаві ідеї для подальшого розвитку. Також в інформаційній роботі допомагає молодіжна рада, – додав Валерій Білокінь.

Заступник начальника управління – начальник відділу комунікацій з громадськими об’єднаннями Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Олександр Отич розповів, що вперше відповідний семінар відбувається на базі об’єднаної територіальної громади.

– Нинішня реформа децентралізації – наше сьогодення й майбутнє. Відбуваються важливі перетворення. За аналогією з європейськими, проте з національним присмаком. Бачимо перспективи. Водночас залишається питання балансу інтересів держави й об’єднаних територіальних громад, – зазначив Олександр Отич. Звернувся до учасників семінару: – Ми перебуваємо на порозі старту передвиборчого процесу. Просимо вас ґрунтовно моніторити суспільно-політичну ситуацію у ваших районах.

– Потрібно налагодити комунікацію з представниками об’єднаних територіальних громад і надалі з ними співпрацювати, – наголосив начальник відділу інформаційно-аналітичної роботи управління з питань внутрішньої політики Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Андрій Даценко.

Учасники семінару оглянули потужності ТОВ «Прем’єр сокс» – місцеву панчішну фабрику. Вона функціонує в Мачухах уже вісім років. Нині там працюють понад 200 осіб. Екскурсію підприємством провела завідувач виробництвом Світлана Заярна.

Перейти до вмісту