Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Мережа територіальних центрів соціального обслуговування Полтавщини є однією з найбільш розгалужених в Україні, – Корнієнко

Мережа територіальних центрів соціального обслуговування Полтавщини є однією з найбільш розгалужених в Україні – 35 територіальних центрів, у складі яких функціонує 130 підрозділів. Про це, під час сьогоднішньої апаратної наради у голови Полтавської ОДА, повідомила директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Корнієнко.

У 2017 році територіальні центри надали різних видів соціальних послуг 113 тисячам осіб, що становить 26 % від загальної чисельності пенсіонерів. Соціальним обслуговуванням охоплено кожного четвертого пенсіонера.

– Протягом І півріччя 2018 року територіальними центрами надано різних видів соціальних послуг 78 969 особам. У відділеннях соціальної допомоги вдома на обслуговуванні перебуває 19 007 громадян, яким щоденно 1 840 соціальних робітників надають соціально-побутові послуги за місцем проживання. Для полегшення життя паліативно хворих громадян та допомоги членам їх родин територіальними центрами, в поточному році, продовжено запровадження соціальної послуги «Паліативного догляду». Станом на 1 липня вищезазначену послугу на дому отримали 154 паліативно хворі особи, – розповіла Людмила Корнієнко.

За її словами, в області 43 % громадян похилого віку мешкають у сільській місцевості, де практично відсутня інфраструктура для надання побутових послуг. Цю функцію взяли на себе соціальні служби, заповнивши вакуум у сфері соціально-побутового обслуговування непрацездатних громадян на селі.

Для забезпечення доступності соціальних послуг мешканцям сільських населених пунктів продовжено роботу філій відділень територіальних центрів соціального обслуговування, де надали 126 тис. послуг 8 211 особам. Цьогоріч додатково створили віддалені робочі місця: перукарю в селі Вишневе Пирятинського району та в селі Заїченці Семенівського району; перукаря, швачки, прачки в селі Біляки Семенівського району.

– Надається і послуга «соціального таксі», основним завданням якої є надання автотранспортних послуг особам з інвалідністю на візках та пенсіонерам, які значно втратили рухову активність. Перевезення громадян здійснюється спецавтомобілями обладнаними гідравлічними підйомниками у 26 територіальних центрах. Протягом І півріччя терцентрами надано 4 288 послуг «соціального таксі», у тому числі, 2 307 – особам з інвалідністю. Зазначеними послугами скористались 1 402 особи, у тому числі, 676 осіб з інвалідністю, – зазначила Людмила Корнієнко.

Наразі потребує вирішення питання надання послуги «соціального таксі» спецавтотранспортом у Диканському, Котелевському, Лубенському та Решетилівському районах.

– Відповідно до «Обласної Комплексної програми соціального захисту і соціального забезпечення населення області на 2013 – 2020 роки», з обласного бюджету виділено 2,5 млн грн для придбання мікроавтобусів, обладнаних підйомниками, зокрема: Гадяцькому, Новосанжарському, Машівському, Чутівському районам та Пришибській ОТГ шляхом співфінансування з місцевих бюджетів. Для забезпечення громадян засобами реабілітації до отримання в рамках державних програм, територіальними центрами надається послуга з забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації для тимчасового користування. Для придбання технічних та інших засобів реабілітації використали 80,0 тис. грн.

Як наголосила Людмила Корнієнко, актуальним на сьогоднішній день залишається питання забезпечення стаціонарного догляду громадян похилого віку та осіб з інвалідністю.

– Станом на 1 липня в системі соціального захисту населення функціонує 10 стаціонарних відділень для постійного або тимчасового проживання, де проживає 170 осіб. Під час проведення реформування органів місцевого самоврядування, в об’єднаних територіальних громадах застосовують різні моделі надання соціальних послуг. Наразі соціальними послугами охоплено 17 752 мешканця ОТГ, що становить 21 % від загальної чисельності пенсіонерів, які проживають в об’єднаних територіальних громадах. Соціальні послуги жителям Недогарківської та Пришибської ОТГ надають соціальні робітники, що входять до штату виконкомів відповідних ОТГ, чим порушено вимоги Закону України «Про соціальні послуги» та постанови Кабінету Міністрів України від 14.11.2012 року № 1039 «Про затвердження критеріїв діяльності суб’єктів, що надають соціальні послуги».

Для забезпечення стаціонарного догляду мешканців громади, в Шишацькій та Пришибській ОТГ діють відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання. Семенівською об’єднаною територіальною громадою, за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку та державної субвенції на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад, створено будинок-пансіонат для одиноких людей похилого віку, які мешкають на території громади.

У свою чергу, заступник голови Полтавської ОДА Роман Тостий зазначив:

– У літньому віці людям стає все важче доглядати за собою. І якщо в місті вони мають великий вибір послуг, то для жителів віддалених сіл з цим складніше. Тому в усіх районах області створені територіальні центри, які надають соціальні послуги. На Полтавщині їх вже більше 30 філій. Вони наближують послуги до населення, підвищують їхню якість послуг та створюють додаткові робочі місця. Приклад — Миргородський район, де діють 6 філій, які принесли 15 робочих місць. Це послуги швачки, перукаря, ремонт взуття та прання білизни — напрямок побутового догляду, який потрібно розвивати. І такі результати по області — тільки початок.

Перейти до вмісту