Кременчужан попереджають про небезпеку харчових і токсичних отруєнь
За 7 місяців поточного року в місті на 27% зросла кількість захворювань на гострі кишкові інфекції. Майже 70% цих випадків припадає на дитяче населення. Про це повідомила начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Кременчуцького міськрайнного управління головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Надія Резнікова.
Найпоширенішими чинниками зараження на гострі кишкові інфекції є вживання неперевірених продуктів харчування молочного та м’ясного походження, які традиційно реалізують у місцях стихійної торгівлі. Окрім безпосередніх харчових отруєнь небезпеку для здоров’я жителів несуть токсичні отруєння, до яких відноситься ботулізм. Ця хвороба викликана вживанням неперевіреної копченої риби, консервації тощо. Лише цього року в місті було зареєстровано 3 випадки захворювання на ботулізм. про це повідомилми у Кременчуцькій міській раді.
Разом із тим напередодні грибного сезону Надія Резнікова звернула увагу на небезпеку, яку несуть в собі дикорослі гриби. В Україні існує близько 80 видів отруйних грибів, тому збирати їх треба з особливою обережністю. У попередній період багато отруєнь було викликано грибами, які потерпілі називали «схожими на їстівні». Цей феномен можна розглядати, як повне незнання дикорослих грибів. Якщо раніше отруєння були пов’язані переважно з отруйними грибами, то тепер спектр грибів значно розширився, на що кременужани мають звернути серйозну увагу. Між іншим спеціаліст поставила акцент на тому, що у грибів є особливість накопичувати токсичні речовини із навколишнього середовища, тому особливо не рекомендується їх збирати поблизу великих транспортних магістралей.