Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

Кожен третій українець обрав свого лікаря первинної ланки

Понад 15 мільйонів українців або кожен 3 обрали свого лікаря первинної ланки:, терапевта, педіатра або сімейного лікаря. На Вінниччині, Полтавщині та Харківщині це більше половини громадян.

Досягнення цифра в 15 мільйонів за 4,5 місяці значно перевищує будь-які очікування, що базувались на порівняннях з іншими країнами, які проводили схожі реформи. Як на мене це свідчить про великий кредит довіри від людей до реформи, та про те, що пацієнти, лікарі та керівники закладів хочуть змін, – пояснює експерт проекту “Медіашкола з Децентралізації. Курс-ІІ”, Євген Гончар

У країнах Європейського Союзу лікарі первинки вирішують переважну більшість усіх медичних звернень до системи охорони здоров’я. Згідно даних EuroStat в Ірландії та Португалії лікарі первинки складають більшість всіх медиків, в Україні таких лікарів 16%.

У розвитку первинної медичної допомоги спеціалісти виокремлюють 2 основні переваги:

  • По-перше, сімейний лікар краще обізнаний у перебігу захворювань конкретного пацієнта, має більш цілісне сприйняття людського організму та не концентрується лише на одному органі, як це часто роблять вузькі спеціалісти.

  • По-друге, економічний аспект: утримання закладу первинної медичної допомоги є значно дешевшим ніж високоспеціалізовані заклади, що дозволяє направити додаткові кошти на видатки вторинної медичної допомоги.

Перейти до вмісту