Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Кобеляцька районна лікарня прийматиме екстренні випадки пологів

Сьогодні на території Кобеляцької центральної районної лікарні відбулась виїзна нарада за участі голови райдержадміністрації Таміли Шевченко, заступника голови районної ради Оксани Гордійко, керівників та голів фракцій, партій, комісій районної ради по питанню проведення ремонтних робіт в терапевтичному відділенні лікарні та покращення надання медичних послуг жінкам-породіллям.

Розпочинаючи нараду, Таміла Шевченко зазначила, що на даний час умови перебування хворих у терапевтичному відділенні не відповідають необхідним санітарним вимогам. І воно потребує капітального ремонту.

Депутати оглянули приміщення та погодились, що розпочинати ремонтні роботи потрібно. А пацієнтів тимчасово переведуть на поверх вище.

Наступне актуальне питання, яке розглянули в ході наради — про тимчасове призупинення роботи пологового відділення.

Роз’яснення надав головний лікар Кобеляцької ЦРЛ Володимир Казирод.

На виконання наказу Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА №775 від 08.08.2018 року, у зв’язку зі складною кадровою ситуацією акушерсько-гінекологічної служби в Кобеляцькій ЦРЛ та з метою забезпечення надання акушерської допомоги жінкам в Кобеляцькому районі, з 10 серпня 2018 року призупинено функціонування пологового відділення. Кінцевий термін не визначений, — повідомив головний лікар.

Відтепер амбулаторний прийом вагітних та жінок гінекологічного профілю проводитимуть лікарі акушер-гінекологи жіночої консультації. За показаннями вагітні жінки будуть скеровані до перинатального центру ПОКЛ ім. М.В. Скліфосовського, жінок гінекологічного профілю — направлятимуть до консультативної поліклініки ПОКЛ.

На розродження в плановому порядку вагітні жінки згідно розробленого маршруту направлятимуться до перинатального центру ПОКЛ ім. М.В. Скліфосовського, КНМП «Кременчуцький перинатальний центр ІІ рівня» або Горішньоплавнівської МЛ. Для них це буде безкоштовно.

У випадку екстренних ургентних акушерських станів, при яких протипоказане транспортування вагітних, на другому поверсі корпусу №2 районної лікарні розгорнуто резервну пологову (операційну) залу з усім необхідним матеріально-технічним, медикаментозним та неонатальним оснащенням.

Тому говорити про те, що ми закриваємо пологове відділення — не можна, — додав Володимир Казирод. — Ми можемо прийняти породіль, які потребують невідкладної допомоги.

Транспортування ургентних акушерських випадків буде здійснювати Екстрена медична допомога підстанцій Кобеляцького району.

Для забезпечення цілодобового надання допомоги жінкам при патології вагітності організовано цілодобовий акушерський пост та введено шість ліжок до складу хірургічно – гінекологічного відділення. Скорочення медичного персоналу не відбулося, всі працівники працевлаштовані.

Підсумовуючи вищесказане, Таміла Шевченко додала, що такі кроки пов’язані з наданням кращої, більш якісної допомоги вагітним і малечі.

З 2019 року Національна служба здоров’я не заключатиме договори і не фінансуватиме пологові відділення, де в рік приймають менше 400 пологів. Для прикладу, у 2017 році у Кобеляцькій ЦРЛ їх було 144. Інші 150 жінок поїхали народжували в інші медичні заклади області.

Також в ході наради депутати обговорили подальшу долю приміщень пологового відділення, в яких нещодавно закінчились ремонтні роботи.

Зараз дитяче відділення об’єднане з травматологічним. Так не повинно бути, — зазначила Таміла Вячеславівна. — Воно завжди переповнене і щороку там лікуються понад 500 дітей. Думаю, буде доцільно, якщо дітлахів ми переведемо лікуватися в більш комфортні умови.

Присутні детально вивчили та обговорили це питання, оглянули приміщення та погодились на пропозицію голови райдержадміністрації.

Перейти до вмісту