Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

«Другий пакет законів #ЧужихДітейНеБуває вступив в дію!» – Дар`я Бриндак

28 серпня вступив в дію другий пакет законів, розроблений в рамках ініціативи Міністерства юстиції України #ЧужихДітейНеБуває. Документи передбачають посилення відповідальності неплатників аліментів, збільшення мінімального рівня фінансової підтримки дітей, які проживають в неповних сім’ях, та запровадження пільг і стимулів для батьків, які сумлінно виконують свій обов’язок.

Не платити аліменти буде не вигідно. Якщо заборгованість перевищує один рік, на суму боргу нараховуватиметься пеня в 20%. Якщо заборгованість перевищить 2 роки – переплата сягне 30%. А тим, хто не платить 3 роки й більше, доведеться заплатити додаткові 50% від суми боргу. Варто зауважити, що строк обчислення заборгованості зі сплати аліментів для накладення штрафів рахуватиметься з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання. Працівники органів державної виконавчої служби та приватні виконавці вноситимуть до Постанови про накладення штрафу інформацію про розмір заборгованості, яка утворилася з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, та суму штрафу. Такий документ має бути надісланий боржнику та тому з батьків, хто проживає з дитиною, наступного робочого дня після його винесення. Штрафи стягуватимуться виконавцем з боржника після погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі та інших витрат виконавчого провадження, і перераховуватимуться стягувачу.

Серед інших новацій:

– збільшення мінімального розміру аліментів на одну дитину;

– автоматичний арешт коштів боржників;

– притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які злісно ухиляються від виконання суспільно корисних робіт;

– звільнення дітей від обов’язку утримувати непрацездатних батьків у випадку несплати останніми аліментів понад 3 роки;

– на період оформлення інвалідності той з батьків, хто доглядає за дитиною, матиме право на безоплатну відпустку і матеріальну допомогу від держави;

– обов’язок засуджених працювати, щоб забезпечити сплату аліментів.

Неплатникам аліментів – не місце в органах виконавчої влади та місцевого самоврядування. Українці, які хочуть посісти керівні посади на держслужбі, повинні будуть подати довідку про те, що вони не мають боргів перед дітьми більше 6 місяців, а заборгованість чиновника, що перевищує 12 місяців буде підставою для його звільнення.

Передбачена і система мотивації батьків, які сумлінно виконують свої обов’язки та вкладають гроші у розвиток власних дітей. Для таких батьків, зокрема, передбачені податкові пільги.

В. о. начальника ГТУЮ у Полтавській області Дар`я Бриндак

Перейти до вмісту