Ви тут:
Суспільство Україна 

Депутатська група «Партія «Відродження» готує законопроект для якнайшвидшого виконання рішення КСУ щодо чорнобильців

17 липня 2018 року Конституційний суд України відновив частину прав чорнобильців, скасованих 2014 року. Це стало можливим завдяки постійній роботі та участі у поданні до КСУ народних депутатів, серед яких були й нардепи групи «Партія «Відродження».

Про це повідомив Голова Політради Партії «Відродження», Представник України у Венеційській комісії (2013-2017) Володимир Пилипенко.

Він пояснив, що КСУ своїм рішенням від 17 липня визнав неконституційними окремі норми законів «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» та «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», ухвалені 2014 року, які звужували або ж скасовували права чорнобильців.

Відповідно до рішення від 17 липня, КСУ повернув права чорнобильців 2-ї категорії на безоплатне забезпечення санаторно-курортними путівками, відновив права потерпілих від Чорнобильської катастрофи дітей на безоплатний проїзд у межах України на всіх видах транспорту, право на щорічне безоплатне санаторно-курортне обслуговування, на виплату їхнім батькам грошової допомоги та грошової компенсації.

Крім того, відновлені права чорнобильців на безоплатне придбання ліків, безоплатне позачергове зубопротезування, право на 50%-ву знижку на оплату житлово-комунальних послуг від розміру середньомісячного сукупного доходу їхніх сімей, а також інші права.

Деякі норми законодавства щодо чорнобильців після рішення КСУ набувають чинності одразу від 17 липня 2018 року. Зокрема, з цього дня скасовані обмеження на розмір додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю. А також на виплату компенсації сім’ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи. Ці виплати повинні виплачуватися у повному розмірі та більше не обмежуються десятьма прожитковими мінімумами, як було до рішення КСУ.

Детальніше з переліком відновлених гарантій для різних категорій чорнобильців можна ознайомитися у тексті рішення на сайті КСУ або за посиланням. До того ж, Конституційний суд України визначив і порядок виконання ухваленого ним рішення.

«Встановлення неконституційності норм, якими були обмежені права громадян, що постраждали від Чорнобильської катастрофи, є, беззаперечно, правильним кроком та певною перемогою у питанні захисту прав чорнобильців. КСУ своїм рішенням підтвердив, що чорнобильців було позбавлено прав незаконно! Ця ситуація триває від 2014 року, але неконституційні норми втратили свою чинність лише 17 липня 2018 року», – заявив, коментуючи рішення КСУ, Володимир Пилипенко.

Він також пояснив, що для виконання рішення КСУ найближчим часом необхідно внести деякі зміни до законодавства.

«Саме собою це рішення не означає автоматичного відтворення попередньої редакції ЗУ «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». За винятком статей 53 та 60, порядок виконання яких був передбачений в самому рішенні КСУ. Тому для того, щоб привести норми Закону «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» у відповідність до рішення КСУ, Верховна Рада має внести до нього зміни», – пояснив Володимир Пилипенко.

І повідомив, що для того, аби ці зміни були ухвалені якнайшвидше, депутатська група «Партія «Відродження» вже готує необхідний законопроект.

Олексій Корж

Перейти до вмісту