Ви тут:
Суспільство Україна 

Зростає спроможність громад до розвитку – результати щомісячного моніторингу Мінрегіону

Децентралізація вивільняє потенціал громад. Дедалі переконливішими стають показники, які демонструють зростання спроможності органів місцевого самоврядування, особливо об’єднаних територіальних громад, ефективно використовувати надані реформою можливості.

«Як і раніше, найдинамічніший показник моніторингу – кількість громад, що скористалися механізмом міжмуніципального співробітництва. За минулий місяць ще 51 громада, об’єднавши ресурси, почала вирішувати важливі для розвитку територій питання. Отже зараз вже понад 860 громад спільно реалізують 199 договорів у сфері поводження з побутовими відходами, водопостачання та водовідведення, безпеки, соціальних, адміністративних послуг тощо», – так прокоментував перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ УкраїниВ’ячеслав Негода дані щомісячного моніторингу процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування, що здійснюється Мінрегіоном (ЗАВАНТАЖИТИ).

Моніторинг також демонструє, що 665 об’єднаних територіальних громад у дуже стислий термін – протягом двох місяців – підготували і затвердили проекти майже на усю суму інфраструктурної субвенції, яка складає цього року 1,9 млрд грн.

«Завдяки цьому будівництво та ремонт комунальних закладів, доріг, водогонів, електромереж, благоустрій парків, скверів тощо почнеться в громадах не в кінці осені, чи навіть взимку, як у минулі роки, а вже зараз», – сказав перший заступник Міністра.

В’ячеслав Негода також нагадав, що в Україні 128 районів з 490 (не враховуючи 25 окупованих районів) досі не беруть участі у процесах добровільного об’єднання громад, а 24 % території країни усе ще не покрито перспективними планами.

«Вкотре закликаю керівництво районів та областей брати активну участь у питанні створення спроможних громад, максимально сприяти цим процесам. Ми стрімко наближаємося до чергових місцевих виборів, які логічно буде проводити на новій територіальній основі. І значною мірою від нас з вами залежить, як завершиться формування цієї основи – добровільним чи адміністративним шляхом», – наголосив В’ячеслав Негода.

За даними Мінрегіону, перспективні плани формування територій громад, які покривають 100% території регіону, мають лише шість областей з 24: Донецька, Луганська, Рівненська, Херсонська, Хмельницька та Чернігівська.

Ознайомитися з моніторингом процесу децентралізації та реформування місцевого самоврядування станом на 10 липня 2018 року можна ТУТ

Перейти до вмісту