Ви тут:
Медицина Суспільство 

З 1 по 31 липня триває Міжнародний місяць попередження стрептококової інфекції під час вагітності

Близько 10-30% вагітних мають стрептококову інфекцію (стрептококи групи B ) і жоден симптом на це не вкаже, поки не буде аналізу. Єдиний симптом стрептококів – рясні жовтуваті виділення, а також несподівано виявлена інфекція сечових шляхів або запалення плодової оболонки.

Про це інформує прес-центр Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА

Стрептококи – це бактерії, що живуть в основному в шлунково-кишковому тракті і на слизових статевих органів. Низький рівень естрогенів, діабет або неправильна інтимна гігієна можуть сприяти розвитку інфекції. У зв’язку з гормональними змінами при вагітності, перш за все, змінюється бактеріальна флора піхви. З цієї причини стрептококова інфекція може проникнути в організм набагато швидше і почати там поширюватися. Вагітній особливо важливо стежити за особистою гігієною і уникати використання агресивних миючих засобів, не призначених для інтимної гігієни.

Стрептококова інфекція не становить небезпеки для матері, так як її імунна система може ефективно протистояти бактеріям. Але немовля може бути інфікованим під час пологів. Ймовірність зараження малюка, на щастя, не дуже велика – 1-2%. Але деякі фактори можуть збільшити ризик інфікування. Стрептококова інфекція у новонароджених є причиною смертності. У немовлят симптоми проявляються вже в перші години після народження. Вони бліді і дихають нерівномірно. Часто це супроводжується запаленням легенів або мозкової оболонки, що може спричинити неврологічні проблеми. Такі симптоми можуть проявитися ще протягом 6 тижнів після пологів. У немовлят з’являється підвищена температура, блювота і надмірна сонливість.

У США, Канаді та країнах Європи прийняті регламентовані Національні програми профілактики і лікування СГВ-інфекцій, обов’язкові для виконання всіма медичними установами.

Перейти до вмісту