Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

Як медзаклади витрачатимуть кошти, отримані від НСЗУ: розповіла директор одного з центрів ПМСД Полтави

У липні перші 160 медичних закладів первинної допомоги отримали від Національної служби здоров’я України 254 млн грн за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». Більшість закладів отримали більше коштів порівняно зі старою моделлю фінансування.

Як заклади планують використовувати нові фінансові надходження – розповідають керівники центрів первинної медичної допомоги, повідомляють у МОЗ.

Комунальне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2 Полтавської міської ради»

  • Директорка Світлана Левченко
  • За субвенцією – 2,502 млн грн
  • За договором з НСЗУ – 3,398 млн грн
  • Підписано понад 42 тис. декларацій
  • Обслуговують 114 701 людей

Директор ставить за мету простимулювати лікарів за допомогою додаткових коштів, які заклад отримав за новою моделлю фінансування.

«У Центрі є два сімейних лікаря, яким до рекомендованої кількості пацієнтів залишилося набрати 30-40 людей. Як тільки це станеться, вони отримають премію у розмірі 100% від посадового окладу лікаря. Решта отримають премії залежно від кількості підписаних декларацій – 50%, 70% тощо. Для тих, хто підписав мало декларацій з пацієнтами, можливо, варто встановити певний поріг. Наприклад, якщо сімейний лікар підписав менше 900 декларацій – премії не отримає. А може, встановимо цю межу на позначці 500 декларацій, ми ще в процесі обговорення. Також медсестри отримають премії залежно від кількості підписаних декларацій у лікарів, з якими вони працюють. У новому колективному договорі будемо продумувати, як стимулювати працівників», — ділиться роздумами Світлана Левченко.

Також директор з економістами рахують, скільки коштує зробити на базі їхнього закладу аналіз крові на холестерин, глюкозу крові, аналіз сечі. Порівнюватимуть із вартістю виконання цих же досліджень в лабораторії. Також збирають статистику, скільки аналізів на місяць, на рік потрібно. На підставі цього приймуть рішення, що вигідніше – робити у себе, чи закупити таку послугу.

«Зараз я дуже активно працюю з сімейними лікарями. Щотижня збираю лікарів: навчаю комунікації, вчу усвідомлювати, що вміння спілкуватися з пацієнтами одна з важливих навичок, якими повинні володіти медичні працівники. Індивідуально спілкуюся з лікарями, які підписали мало декларацій. Я пропрацювала 20 років на дільниці — ділюся власним досвідом комунікації з хворими. До сімейного лікаря  мають звертатися пацієнти не лише з приводу захворювань, але найголовніше з метою їх профілактики, навчання здоровому способу життя, просто за порадою та для оформлення медичної документації (довідки, акти обстеження, санаторно-курортні карти та інше).

Наші лікарі-лідери не мають академічних ступенів, але вони вміють комунікувати з пацієнтами та саме завдяки цьому багато пацієнтів підписали з ними декларації — ділиться досвідом директорка.

ЦЕНТР ПМСД №3 М.ВІННИЦІ

  • Головна лікарка Тетяна Малик
  • За субвенцією – 2,190 млн грн
  • За договором з НЗСУ – 3,45 млн грн
  • Підписано 50% декларацій
  • Обслуговують 93 122 людей

«Основні витрати отриманих грошей – це заохочення сімейних лікарів і медичних сестер, які підписали найбільше декларацій. У нас є ті, які підписали 1800 декларацій, і в них до кінця місяця заробітна плата буде 15 тис. грн чистими  на руки», – розповідає Тетяна Малик.

У планах – придбати медикаменти та витратні матеріали. Втім, заклад оснащений фізіотерапевтичним, рентгенологічним, УЗД – кабінетом. Працює денний стаціонар та кабінет невідкладної допомоги. Також Центр має власну лабораторію, отже , може на місці виконувати аналізи, які входять у тариф і гарантовано оплачуються Нацслужбою здоров’я.

 

Перейти до вмісту