Ви тут:
Суспільство Україна 

Україна має можливості для залучення інвестицій в енергетичний сектор

Про це йшлося під час зустрічі з представниками Торгової палати по імпорту і експорту машинно-технічної і електричної продукції Китаю, пише Урядовий портал.

Зустріч проведена під головуванням заступника Міністра енергетики та вугільної промисловості Анатолія Корзуна за участю представників Департаменту вугільно-промислового комплексу Міненерговугілля, представників Посольства КНР в Україні та керівників компаній CCTEG Shenyang Engineering Company, Чжецзян Ащсінь Інструмент Ко, ЛТД, Китайської залізничної міжнародної групи, ВАТ «Китайська національна корпорація по імпорту і експорту технологій», міжнародної інжинірингової компанії групи POWERCHINA з метою обговорення питань співпраці в енергетичному секторі.

Анатолій Корзун ознайомив делегацію КНР з інвестиційними можливостями України в енергетичному секторі, наголосивши, що Україна має потужну енергосистему, наявні енергетичні ресурси та розвинуту транспортну інфраструктуру. Процес реформування енергетичної галузі, потреби в завершенні будівництва та модернізації енергетичних об’єктів, кроки з метою досягнення енергетичної незалежності створюють додаткові можливості для залучення інвестицій. Анатолій Корзун поінформував про плани з добудови 3 та 4 енергоблоків Хмельницької АЕС, впровадження проекту «Енергоміст «Україна – Європейський Союз», будівництво об’єктів відновлювальної енергетики тощо.

Ще одним об’єктом, який потребує інвестування, за словами заступника Міністра, є шахта «Нововолинська № 10», яка збудована більше ніж на 90% і може зацікавити потенційних інвесторів. Шахта має достатні запаси, а Україна потребує вугілля для роботи теплової генерації як регулювальної потужності. Також Україна зацікавлена в розвитку малих об’єктів енергетики в регіонах. «Ми поставили завдання щодо досягнення повної незалежності від постачання будь-яких енергоресурсів, – наголосив Анатолій Корзун. – Наразі триває також робота щодо нарощування власного видобування газу, щоб Україна стала експортером, а не імпортером природного газу».

Презентуючи інвестиційні можливості енергетичного сектору, українська сторона повідомила про стратегічну мету: – інтегруватися до європейської енергосистеми – та системну роботу в цьому напрямі. З огляду на це співпраця з Україною в енергетичній сфері має значні переваги та є надзвичайно перспективною.

Китайська делегація ознайомила з можливостями китайських компаній щодо участі в будівництві ГЕС та ГАЕС, енергоблоків атомних електростанцій, впровадження об’єктів з отримання коксу з вугілля, будівництва об’єктів відновлювальної енергетики, зокрема сонячних електростанцій.

За підсумками зустрічі домовилися опрацювати пропозиції та визначитися щодо подальшого співробітництва.

Перейти до вмісту