Ви тут:
PROвсе Культура Суспільство 

У Швеції з’явиться альтернатива Нобелівській премії з літератури

Культурні діячі Швеції планують заснувати власну версію найпрестижнішої літературної премії світу на знак протесту проти скандалу, який виник у Шведській академії.

Про це пише “Читомо”.

Повідомляється, що понад 100 шведських письменників, акторів, журналістів та інших діячів культури сформували Нову Академію (The New Academy), яка представить власну нагороду восени цього року.

«Ми заснували Нову Академію, щоб нагадати людям, що література та культура в цілому повинні сприяти демократії, прозорості, емпатії та повазі, без привілеїв, зверхніх упереджень та сексизму», – сказано в заяві Академії.

Нова Академія запрошує всіх шведських бібліотекарів висувати кандидатів на премію. Кандидати можуть бути громадянами будь-якої країни, написати щонайменше дві книжки, одна з яких була опублікована протягом останніх 10 років. Нагородою відзначать письменника, який розповів історію «людей у ​​світі», на відміну від Нобеля, якого присуджували письменникові, який створив, за заповітом Альфреда Нобеля, «найвидатнішу роботу в напрямку ідеалізму».

Після отримання імен номінантів, Нова Академія розпочне публічне голосування, після якого чотири найпопулярніші автори будуть представлені журі.

Журі у складі редакторки Енн Палссон, професорки Гетеборзького університету Лізбет Ларссон та бібліотекарки Ґунілли Сандін оголосить переможця у жовтні, коли традиційно оголошували переможця Нобеля.

11 грудня, наступного дня після нагородження переможця, Нова Академія буде ліквідована. Очікується, що Шведська Академія оголосить двох лауреатів Нобелівської премії наступного року.

Перейти до вмісту