Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У Полтавській обласній лікарні після реконструкції відкрили сучасне нейрохірургічне відділення (ФОТО)

На другому поверсі хірургічного корпусу Полтавської обласної клінічної лікарні ім. М. В. Скліфосовського колись не надто привабливе нейрохірургічне відділення сьогодні відкрили для пацієнтів після реконструкції. Зараз це відділення з сучасними технологіями і підходами до лікування.

Останній косметичний ремонт відділення проводили у 2003 році. Реконструкція тривала з вересня 2017-го по червень 2018 року. В ході ремонтних робіт перепланували приміщення, замінили мережі водопостачання та каналізації, електричні мережі, змонтували вентиляційну систему з можливістю підігріву та охолодження, нову систему освітлення та систему відеоспостереження.

«Зараз нейрохірургія збільшила спектр надання послуг. У нас 10 років тому найбільша кількість пацієнтів були з нейротравмами. Зараз 35% – нейротравми і 30% – пацієнти з інсультом. Як показує життя, кількість таких пацієнтів буде збільшуватись. У цьому відділенні на рівень кращі умови, ніж ті, що були. В нейрореанімації зроблена система вентиляції – те повітря не змішується з повітрям коридору або сусідніх палат. Це зменшує ризик виникнення внутрішньолікарняної інфекції. Сучасний апарат УЗІ — біля ліжка пацієнта можна вчасно діагностувати проблему, що виникла. За допомогою спеціального датчика можемо запобігти впадінню в кому, розвитку вторинних ішемічних порушень. Камери спостереження скрізь знаходяться, щоб ми спостерігали за пацієнтами. Все виведено на пост до медсестер, вони бачать в онлайн режимі, що відбувається, і можуть вчасно прибігти. Якщо пацієнту потрібна допомога, кнопка виклику медперсоналу є біля кожного ліжка», – розповідає завідувач нейрохірургічним відділенням Михайло Тончев.

У відділенні є 6 палат на 4 місця, 2 двомісні і 2 одномісні палати, 2 тримісні палати інтенсивної терапії, маніпуляційна, процедурна, пост чергової медсестри, приміщення дл медикаментів, діагностичний кабінет, санітарна кімната, кабінети завідуючого, старшої медичної сестри і сестри-господарки, ординаторська, гардероб, вбиральні.

«Перебування пацієнта — доопераційне і післяопераційне — має важливе значення для подальшого результату лікування. Тут створені ідеальні умови лікарів, які працюють цілодобово, і середнього медичного персоналу. Ми намагалися оперативно, не знижуючи темпи, зробити ремонт. Паралельно приймали пацієнтів на період ремонту. Було, звісно, тяжко. Ми отримали якісний ремонт з сучасними техрологіями і підходами до лікування», – запевнив головний лікар ПОКЛ ім. М.В.Скліфосовського Григорій Оксак.

Голова Полтавської ОДА Валерій Головко зазначив, що в цьому відділенні застосовують і телемедицину — лікарі зможуть зв’язуватись з районами області та Києвом для консультацій.

«Тепер в нейрохірургії справжня краса з усією потрібною апаратурою. Завдяки ній значно розширимо спектр лікування. Застосовуватимемо і телемедицину. В ординаторській лікарі зможуть спостерігати за ходом операцій на проекторі. А також радитись з районами та Києвом — з ними буде постійний зв’язок».

Варість реконструкції склала 30 млн 244 тисячі гривень. Після роботи у нейрохірургічному відділенні візьмуться за хірургічне, впевнений директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак. Загалом, на черзі ремонти у 4-х відділеннях обласної лікарні.

«30 млн — це фінансування з обласного бюджету, підтримка з фонду соціально-економічного розвитку. Перше, що потрібно надалі робити — ремонтувати хірургію. Ми готуємо проект, у цьому році розпочнемо в урологічному відділенні. Нам потрібно робити ремонт у терапевтичному корпусі. У нас висока смертність від серцево-судинних захворювань, ускладнення від гіпертонії, є інсульти», – говорить Віктор Лисак.

В оновленому нейрохірургічному відділенні передбачені умови і для людей з обмеженими фізичними можливостями.

 

 

Перейти до вмісту