Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Миргороді обговорюють питання створення ОТГ

4 травня цього року Президент України Петро Порошенко підписав закон щодо добровільного приєднання територіальних громад до міст обласного значення.  Закон дозволяє містам обласного значення згуртувати навколо себе сусідні сільські та селищні ради і стати центром об’єднаної громади без зайвих бюрократичних процедур – в тому числі, без проведення виборів.

Миргород як місто обласного значення може добровільно приєднати прилеглі території.

У місті розпочато роботу щодо створення перспективної Миргородської міської об’єднаної територіальної громади. Про це повідомив міський голова Сергій Соломаха на розширеній нараді, що відбулася за участю керівників району, селищних та сільських голів , 11 травня. На нараді, де були присутні керівники 13 сільських  та селищних рад, очільник міста окреслив законодавчу ініціативу та розповів про розпочату ще в 2015 році роботу в цьому напрямку, про послідовність ходу даної процедури, повідомляє Миргородська міська рада.

На 38 сесії міської ради сьомого скликання, що відбулась 23 червня, особливою увагою користувалось питання щодо запровадження заходів з започаткування процедури добровільного приєднання територіальних громад сіл(селищ) до територіальної громади міста. Було вирішено звернутися до сільських і селищних голів з пропозицією ініціювати добровільне приєднання до територіальної громади міста Миргорода територіальних громад сіл(селищ), які мають намір приєднатися і які можуть увійти до складу Миргородської міської об’єднаної громади, а саме:

-Білики, Лещенки, Марченки, Мелашенкове (Біликівська сільська рада);

-Вовнянка (Вовнянська сільська рада);

-Гаркушинці, Рибальське (Гаркушинська сільська рада);

-Дібрівка, Верховина, Глибоке, Котлярі, Показове, Стовбине, Шпакове (Дібрівська сільська рада);

-Зубівка, Руда (Зубівська сільська рада);

-Кибинці, Бієве (Кибинська сільська рада);

-Попівка, Велика Грем’яча, Мала Грем’яча (Попівська сільська рада);

-Петрівці, Кузьменки (Петрівцівська сільська рада);

-Слобідка, Мальці, Осове (Слобідська сільська рада);

-Хомутець, Довгалівка, Малі Сорочинці (Хомутецька сільська рада);

-Шахворостівка, Деркачі, Любівщина, Малинівка, Трудолюб (Шахворостівська сільська рада);

-Ярмаки, Ємці, Єрки (Ярмаківська сільська рада);

-Ромодан, Конюшеве, Сотницьке, Харківщина (Ромоданівська селищна рада).

Також на сесій було вирішено доручити міському голові Соломасі С.П. вжити дієвих заходів щодо започаткування процедури приєднання, утворити робочу групу, забезпечити її участь у громадських обговореннях, проведенні переговорів, здійсненні ділового листування з суміжними сільськими, селищними радами про узгодження спільних намірів для майбутнього приєднання, вивчення його умов тощо.

16 липня міською владою ініційовано зустріч сільських і селищних голів з експертами Асоціації міст України для обговорення умов створення об`єднаної громади.

Регіональний консультант АМУ з правових питань Олександр Полупан розповів, що саме ця реформа вважається однією з найуспішніших і відповідає системі європейського зразка. Зауважив, ті громади, які першими об`єдналися, на сьогодні отримують всі необхідні субвенції з державного бюджету та дотації з інших джерел фінансування. Акцентував, що така система дає можливість всі питання вирішувати на муніципальному рівні.

Анжеліка Саідова, регіональний консультант АМУ з бюджетних питань розповіла про розподіл коштів, спроможність громад та методи регулювання спроможності .

Загалом зустріч пройшла в форматі “запитання-відповідь”. Найбільш жваво обговорювали питання, що стосуються бюджету. Також піднімались земельні питання, штатні, транспортного обслуговування жителів сільської місцевості, підвіз школярів до навчальних закладів та фінансування закладів культури, освіти та медицини.

Перейти до вмісту