Ви тут:
Головне Політика Полтавщина Суспільство 

Скільки буде коштувати легалізація “євроблях”

Депутати парламент у п’ятницю, 13 липня, ухвалили законопроекти щодо легалізації вже завезених в Україну вживаних автомобілів.

Зокрема,  прийняли №8487 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів» та №8488 «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України»

Кілька тисяч протестувальників цього дня перекрили весь урядовий квартал, вимагаючи доступного узаконення своїх автівок.

Українці платять за авто у три-чотири рази дорожче, ніж середньостатистичний європеєць. Унаслідок високої ціни на розмитнення вживаних машин в Україні перебуває біля одного мільйона незаконних автівок.

Уряд вважає, що держава щорічно не доотримує 20 мільярдів гривень через те, що автомобілісти не сплачують податки.

Свій варіант, який має вирішити проблему, запропонувала у законопроекті Ніна Южаніна: обчислювати акциз треба за об’ємом двигуна, а мінімальна вартість розмитнення повинна становити 1500 євро.

Депутати підтримали за основу законопроект голови Комітету з питань податкової та митної політики. З наголосом на те, що цей проект треба серйозно доопрацьовувати.

Наразі формула така: чим більший об’єм двигуна і чим старіше авто, тим дорожчий акциз. Та це не влаштовує власників “євроблях”.

Депутати дали можливість власникам легалізувати завезені автівки протягом року. Хто ж вчасно цього не зробить – заплатить величезний штраф, який, за планом законопроекту, буде в рази більший за вартість розмитнення.

Як голосували за легалізацію завезених в Україну вживаних автомобілів  депутати Верховної Ради від Полтавщини:

  • Костянтин Іщейкін (БПП) – не голосував;
  • Сергій Каплін (БПП) – «за»;
  • Андрій Река (Народний фронт) – «за»
  • Костянтин Жеваго (позафракційний) – відсутній;
  • Юрій Бублик (позафракційний) – «за»;
  • Юрій Шаповалов (Відродження) – «за»;
  • Руслан Богдан (Батьківщина) – не голосував;
  • Олег Кулініч (Відродження) – «за».
Перейти до вмісту