Сезон грибів: що треба знати, аби не отруїтись
У зв’язку з настанням дощів склались сприятливі умови для росту грибів та масового збирання їх населенням. Перш ніж збирати гриби – подумайте, чи добре ви розбираєтесь в грибах та чи варто ризикувати своїм життям та здоров’ям.
– збирайте лише ті гриби, які добре знаєте;
– не збирайте грибів поблизу автодоріг, сміттєзвалищ, промислових підприємств, залізниць, в міських парках;
– не купуйте дикорослих грибів на ринках (невідомо де і коли вони були зібрані);
– не куштуйте сирих грибів;
– не давайте їсти гриби дітям
У разі появи симптомів отруєння грибами: перші ознаки отруєння з’являються через 1-4 години після вживання грибів, залежно від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів. Симптомами отруєння є: біль у животі, головний біль, нудота, пронос.
При перших ознаках отруєння:
– зверніться за кваліфікованою медичною допомогою;
– до надання медичної допомоги, декілька разів промийте шлунок розчином соди або світло-рожевим розчином марганцівки. Після цього випийте міцного чаю, кави або злегка підсоленої води.
Пам’ятайте, що теплова обробка, соління чи маринування не руйнують грибну отруту. В разі отруєння ні в якому разі не вживайте алкоголь – він лише посилює дію грибної отрути.