Полтавський обласний гастрономічний туристичний маршрут поповнився новим музеєм
До етномузею пива та самогону в Абазівці та музей олії у Мачухах додався ще й інтерактивний музей народної гастрономії у Полтавському готелі “Турист”.
У сі вони склали обласний туристичний гастрономічний маршрут для дегустації справді української кухні, народженої на Полтавщині.
Про це повідомила заступник гендиректора готелю “Турист” та ініціаторка ідеї гастромузею Лариса Онищук.
Експозиція музею складається з предметів гастрономії, в тому числі старовинних забутих речей. Тут є унікальний мисник 1960 року, вишиті на полотні фіранки, привезені з с. Андріївка Новосанжарського району. Є тут глечики, горщики, сундуки та тіпуни, пивні кружки та навіть огірок, вирощений у пляшці та залитий міцним алкоголем.
Багатьом речам — більше 100 років, є старовинні міщанські дворянські меблі. З Великої Багачки — чимало речей селянського побуту. Вишиті рушники — зі Старих Санжар.
Є тут глиняний та інший посуд, опішнянська кераміка, зокрема, глечик, якому більше 100 років та кахлі старовинні, авоськи та колекція старовинних ламп, апарати самогоноваріння та давній одяг, тощо.
Планують ще у музеї встановити старовинну українську піч та інші предмети побуту.
Спільно з музеєм працюють майстер-класи з приготування галушок, фотосесії. Також тут презентують більше десятка старовинних оригінальних страв та театральні вистави.
Серед страв презентаційної дегустації куліш, затірка, локшина, паштет, галушки з салом, вареники з вишнями, кисіль, пундики, яйця до хрону, потапці, сливи солоні; напої – первак на семи ягодах, наливки та настоянки на травах, узвар та компот.
Гастрономічний маршрут покликаний стати родзинкою туристичного сезону-2018 , вважають ініціатори смачної ідеї.