Ви тут:
кримінал Кримінал Полтавщина Пригоди Суспільство 

На Полтавщині злочинну групу крадіїв відпустили на волю

Цікава детективна історія трапилася у селі Бутенки Кобеляцького району Полтавської області.

Бутенківці вночі застали “на гарячому” крадіїв, які виносили інвентар з гаража місцевого мешканця: влаштували за ними погоню та разом з поліцією затримали.

– На узбіччі лежали накрадені речі: бензопили, скати, мотокоси, – розповідає Олександр. – Я увімкнув світло. Біля забору стояло троє. Двоє почали тікати. А один відійшов вбік і навів на нас щось схоже на вогнепальну зброю. Я вимкнув світло і від’їхав. А Микола почав кричати: «Стоять! Що ви робите!» «Люди, виходьте!».

Незнайомець вистрелив у бік Миколи, добре, що не влучив, та почав тікати. Двоє інших побігли городами.

Пізніше правоохоронці знайдуть дріб у стовбурах дерев, що ростуть навпроти двору, який обкрадали. Та дізнаються, що перед тим, як прийти до цього домоволодіння, чоловіки вже побували у двох по тій же вулиці.

Пильні сусіди допомогли розкрити злочин.

Взагалі в ОТГ останнім часом почастішали крадіжки – і у селі створили «нічний патруль». Коли злодії почали майже щоночі обкрадати селян, чергувати виходили не лише ті, хто за графіком, а й інші жителі – охороняли виїзди з села, обходили вулиці. Домовилися повідомляти, якщо побачать щось підозріле.

Тож, чоловік зателефонував товаришеві Олександру Омельченку. Вдвох вони вирішили вийти в «патруль».

Коли їхали вздовж вулиці на мопеді (світло спеціально не вмикали), натрапили на цілий арсенал електроприладів та іншого інвентарю, який просто неба лежав на траві поряд з двором місцевого мешканця. Олександр увімкнув фари – біля паркану стояли троє незнайомців.

Пролунали постріли і незнайомці почали тікати  городами.

По мені вистрелили, я – в кювет. Хтозна, що в них в голові. Набрав «102», а потім Скрильника (голову ОТГ – ред.), – розповів Микола Козар.

Пізніше правоохоронці знайшли дріб у стовбурах дерев, що ростуть навпроти двору, який обкрадали. Та дізналися, що перед тим, як прийти до цього домоволодіння, чоловіки вже побували у двох по тій же вулиці.

 «Щось торохтіло неначе у дворі, але я подумав, що то потяг»

Микола Федь, житель Бутенків. Про те, що його гараж обкрадають, дізнався від сина.

Я нічого не чув, – розповідає команді проекту «Шерифи для нових громад» Микола Федь, чий гараж обікрали невідомі. – Щось торохтіло неначе у дворі, але я подумав, що то потяг. Поряд залізнична дорога, і коли йде потяг – все цокотить у кімнаті. Мабуть, вибрали якраз такий момент, щоб відкрити гараж. Потім почули таке як вистріл. Жінка каже: «Може, то петарду хтось зірвав». А тут дзвонить телефон. Син говорить: «Тату, вставай! Тебе обікрали, хочуть вивезти речі, а хлопці не дають».

Чоловік взяв мисливську рушницю, вийшов з хати та вистрелив у повітря, аби налякати злодіїв.

Як подивився – а там весь гараж винесений. Колеса з «Таврії» якраз «перезув». Поганенькі зимні й ті забрали, – каже потерпілий. – Це зараз вже смішно. А тоді в мене був просто шок.

У Миколи Федя є вівчарка. Однак, як розповідає чоловік, злодії якимось пристроєм «приглушили» собаку.

Ірма агресивна породиста вівчарка. Але її чимось приглушили. Собака майже два дні була як кошеня. Не гавкала, не їла, не пила. Була неначе паралізована. Зараз трохи вже відійшла, – розповідає чоловік.

На «дев’ятці» гналися за Mitsubishi Pajero

Син хазяїна домоволодіння, куди навідалися злодії, колишній правоохоронець Ігорь Федь під’їхав до дому батька на своїй «дев’ятці», якраз коли крадії розбіглися у різні боки. Разом з Миколою Козарем Ігор поїхав селом у напрямку, куди побіг один з втікачів.

Ігор Федь, перший заступник голови Бутенківської ОТГ, колишній правоохоронець. У погоні за злодіями «спалив» щеплення на своєму ВАЗ-2109.

Побачили, що за стадіоном загорілися «стопи», і якась машина почала їхати до полтавської траси. Ми за нею. Доки ганялися – добре роздивилися. То був Mitsubishi Pajero, – розповідає Ігор Федь.

 

Все було як у справжньому детективі. «Дев’ятка» гналася за джипом по трасі. Втікач дорогою то вмикав, то вимикав світло, аби заплутати переслідувачів. Потім намагався «зачаїтися» в селі Козуби, з’їхавши з траси. Та на одній з вулиць бутенківці все ж таки його знайшли.

Ігор Федь ввімкнув дальнє світло, взяв мисливську рушницю, вийшов з машини та попрямував до Pajero. В цей час пролунав постріл – незнайомець вистрелив у бік Ігоря, влучив у машину, розвернувся та знову почав тікати.

Бутенківці продовжили переслідування, однак по дорозі водій «Лади» зрозумів, що його машина несправна.

Мені прострелили передню частину авто. До того ж доки ганявся за ним, спалив щеплення, з коробкою передач виникли проблеми. Все ж таки у нього «Mitsubishi Pajero»…, – розповідає Ігор Федь.

Зрозумівши, що не зможуть наздогнати втікача, молоді люди повернулися у Бутенки.

Та на цьому зупинятися не збиралися. Залишивши вдома зламане авто, Ігор Федь разом з батьком та Олександром Омельченком пішли по слідах двох інших втікачів. Припустили, що ті могли направитися теж до полтавської траси. Тож, туди бутенківці й поїхали, цього разу вже на «Таврії» Миколи Федя. По дорозі оглядали посадки, яри, де підозрювані могли б заховатися.

Ми виїжджаємо на полтавську трасу, щоб подивитися під мостом. І бачимо: джип, за яким ми ганялися, їде на великій швидкості від моста на Полтаву. Вже з номерами. Ми за ним. Але ж на «Таврії». Зрозуміло, що потужність не та…, – розповідає Ігор Федь.

В цей час правоохоронці з сектору реагування патрульної поліції (у народі – група швидкого реагування) знаходилися у Козубах, на місці, де підозрювані стріляли у машину Ігоря. Бутенківці повідомили поліцейським, що по трасі у їхньому напрямку рухається Mitsubishi Pajero, щоб були насторожі.

Начальник Кобеляцького відділу поліції Володимир Федан говорить, що правоохоронці зреагували на повідомлення від бутенківців миттєво:

Ця першоквітнева ситуація показала, наскільки добре, якщо в людей є наші телефони. Люди зателефонували, ми зреагували миттєво. Телефоном один одного координували. Можливо, завдяки цьому й вдалося затримати правопорушників.

Зупинили правоохоронці автомобіль підозрюваних поблизу тих же Козубів. Через певний час на місце під’їхали й бутенківці.

Усередині знаходилося троє чоловіків, які підозрюються у скоєнні ряду крадіжок на території Кобеляцького району. Усі – мешканці Кіровоградської області, один з них уже судимий за майнові злочини. В автомобілі, окрім викрадених речей, поліцейські знайшли зброю та речовину, схожу на наркотичну. Чоловіків затримано у порядку статті 208-ї Кримінального процесуального кодексу України та оголошено про підозру у скоєнні грабежу, – заявив тоді начальник поліції Полтавської області Андрій Замахін.

Мешканці Бутенок розповідають, що поліцейські майже 5 годин чекали дозволу на обшук авто, де була зброя. За документом довелося їхати аж у Полтаву (біля 50 кілометрів від місця події).

Цю машину зупинили й пять годин біля неї стояли, тому що бралася ухвала слідчого судді Октябрського суду міста Полтава. Тобто, щоб обшукати автомобіль з людьми, у яких є зброя, треба було брати ухвалу суду про дозвіл на проведення обшуку. А її дає лише Октябрський суд. Як це можливо? Коли ти стоїш біля злочинців, у яких зброя в автомобілі, а ти чекаєш на ухвалу…, – говорить Ігор Федь.

За словами юристки проекту «Шерифи для нових громад» Маргарити Плахотнюк, згідно статті 234  Кримінального процесуального кодексу,  з урахуванням змін, внесених 22 березня, обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

– В принципі, вони мали право одразу проникнути до автомобіля та вилучити зброю і паралельно звертатися за ухвалою слідчого судді, оскільки існувала загроза життю та здоров’ю людей. У ч.3 статті 233 КПК України йде мова про те, що слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи, але лише у невідкладних випадках, пов’язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. Однак, якщо б правоохоронцям не вдалося отримати ухвалу судді протягом дня, результати обшуку не мали б юридичного значення в суді. Все обвинувачення розсипалося б, – коментує правниця.

Як зазначає Маргарита Плахотнюк, жодних змін щодо строків розгляду клопотання слідчого про проведення обшуку не відбулось, таке клопотання розглядається у суді в день його надходження за участю слідчого або прокурора.

– Воно все пройшло, як у кіно.

– Да. А потім їх випустили, щоб вони могли ще десь «почудить».

(Діалог бутенківців)

Про те, що завдяки жителям села затримали організовану групу злочинців, повідомляли  всеукраїнські ЗМІ. А от про те, що цю групу випустили під заставу через кілька днів після затримання – мало хто знає, окрім самих бутенківців.

Так склалося, що у нас дуже гуманний процесуально-кримінальний кодекс. Завдяки йому цих злочинців випустили під заставу. Бо вийшло, що це грабіж з проникненням групою осіб – це та стаття, по якій, в принципі, людей можуть випускати під заставу, – коментує Ігор Федь, який 12 років пропрацював у правоохоронних органах.

Згідно з ухвалами слідчої судді Октябрського суду міста Полтава, щодо трьох затриманих осіб застосували запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб – до 07.00 31 травня 2018 року з можливістю внесення застави. Двом, раніше не судимим, у розмірі 35240 гривень. А одному, який вже мав проблеми з законом – 70480 грн. Всього – 105 тисяч 720 грн.

Заставу за підозрюваних внесли – чоловіків випустили на волю.

Перейти до вмісту