Ви тут:
PROвсе Полтавщина Суспільство 

Google присвятив дудл відомій полтавській шахістці

Другій в історії чемпіонці світу Людмилі Руденко сьогодні виповнюється 114 років з дня народження.

Пошуковик Google присвятив дудл 114-й річниці з дня народження першої радянської чемпіонки світу з шахів, яка родом з Полтавщини.

Згідно з даними “Вікіпедії”, Руденко народилася 27 липня 1904 року в місті Лубни Полтавської області в родині статського радника Володимира Андрійовича Руденко.

У 1925 році Руденко з Одеси переїхала до Москви. Її перший виступ в турнірі шахісток, організований газетою «Комсомольська правда» в 1925 році, був невдалим. Людмила Володимирівна зазнала кілька повних поразок і посіла одне з останніх місць. Але ця невдача не деморалізувала молоду шахістку. З подвоєною енергією вона взялася за вивчення стратегії й тактики шахів. 1927 року вона вже здобула право представляти столицю на першому жіночому чемпіонаті СРСР. В цьому змаганні вона посіла п’яте місце.

Великого успіху Руденко досягла 1928 року, ставши чемпіонкою Москви. У першості столиці вона виграла всі дванадцять партій.

На Чемпіонаті світу з шахів серед жінок 1949–50, який відбувся в Москві, Руденко блискуче посіла перше місце, набравши 11,5 очок із 15 можливих, і завоювала золоту медаль чемпіонки світу.

Перейти до вмісту