Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Домашнє “корисніше”: лише 3% людей дотримуються правил гігієни на кухні, – дослідження

Дослідження, проведене на замовлення Міністерства сільського господарства США, показало, що 97% людей так чи інакше не дотримуються правил гігієни при приготуванні їжі.

В рамках експерименту було відібрано 383 добровольця, яких розділили на дві групи. Одній з них показали коротке навчальне відео про правила теплової обробки м’яса: зокрема, використання термометра, повідомляє Еспресо.

Друга, контрольна група відео не дивилася. Піддослідні мали приготувати кілька страв, не знаючи, що м’ясо, надане для експерименту, було заражено кишковою паличкою в невеликих концентраціях.

Добровольці під керівництвом шеф-кухарів готували гамбургери з індички і салат; на кухнях були розміщені камери, які фіксували кожен крок учасників. Інструкцій з миття рук жодна з груп не отримувала. 

Аналізуючи відеозаписи, вчені оцінили не тільки сприйнятливість людей до нової інформації, але і їх базовий рівень гігієнічних знань. З’ясувалося, що 25% людей, які подивилися відео, все одно не стали використовувати термометр для оцінки готовності м’яса, натомість обмацуючи його руками або просто роздивляючись колір.

У контрольній групі 34% учасників самостійно вирішили застосувати термометр. При цьому лише половина з них помістила його в потрібне місце (тобто в найхолоднішу частина м’яса), і 52% – з тих, хто подивився навчальне відео.

Неправильна теплова обробка м’яса призводить до поширення інфекцій, відзначають автори роботи. Ризик виявився навіть вищим, ніж припускали вчені: виявилося, що майже ніхто не миє руки як слід.

За правилами, після того як ви торкалися сирого м’яс, потрібно помити руки – інакше бактерії поширяться на інші продукти або поверхні, але лише третина учасників в обох групах зробила це.

Майже 24% людей взагалі не використовували мило. Але навіть з милом руки були вимиті неякісно: менше 20 секунд і без обробки кожної ділянки. Лише 3% із загальної кількості учасників експерименту мили руки згідно з усіма правилами гігієни: до і після приготування їжі, а також при зміні процедур і продуктів.

В результаті кишковою паличкою виявилися заражені листя салату (у 5% випадків), екрани смартфонів (у 6%), ручки холодильника і крана (по 11%). Найбільший обсяг бактерій дістався контейнерам для спецій – 48%. Підводячи підсумки, вчені просять людей уважніше ставитися до гігієни, нагадуючи про небезпеку інфекцій.

Перейти до вмісту