Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Чорт, Гоголь та містика: як на батьківщині письменника у купальську ніч гуляли (ФОТО)

Ввечері, 6 липня, напередодні ночі на Івана Купала у містичному серці Полтавщини – селі Гоголевому Шишацького району – відбулось традиційне свято Купальські ігри.

Місце проведення фестивалю обрали недарма – Микола Гоголь як ніхто інший розповів світу про українські традиції. І жоден його твір не обходиться без містичних персонажів. Цього року вперше змінили локацію для свята – якщо раніше його проводили за ставком з іншого боку садиби, то зараз – на ярмарковій площі через дорогу від нинішнього музею-заповідника.

«На сьогодні свідомо була обрана локація. Хочеться презентувати гоголівський музей в комплексі. До 9-ї години кожен турист може залишити машину, тут достатньо парковки, прийти і подивитись музей. Зараз тут зручно – гарно, той самий ставок. Насправді, це місце планується під ярмаркову площу і під такі гуляння. Так як Микола Гоголь оспівав наші бренди, наші традиції всьому світу і по них впізнають Україну, більше ніхто цього не зробив», – запевнила директор Департаменту культури і туризму Полтавської ОДА Валентина Вождаєнко.

На площі розмістили сцену, містечко народних умільців, зону харчування, глядацькі місця. Ближче до ставка розташували виставку на гоголівську тематику, зібрану з фондів національного музею-заповідника М.В.Гоголя. Організатори запевняють, що це дуже зручно, адже не кожен гість свята дійде до музею, а прямо на площі можна ознайомитись з фондами. Гоголівська атрибутика простежується в  усьому – поруч знаходиться Пасіка Рудого Панька (один з псевдонімів Миколи Гоголя).

«12 липня буде вже 49 років як я пасічникую. Родом з села Воронянщина. Ніколи своєї батьківщини не змінював. Весь час пропрацював столяром, плотником, у колгоспі робив, на виробництві 4 роки. Більше я пропасічникував, ніж проробив. У мене своя пасіка на 25-30 вуликів. Маю мед з різнотрав’я, акації та липи. Це мед зі славнозвісної стінки Гоголя, що за 7 км звідси. У мене навіть оголошення є: «Мед бджолиний натуральний з місць пасіки Рудого Панька», – розповідає пасічник, що господарює на Пасіці Рудого Панька Василь Криворучко.

Гоголівська містика вбачається всюди – свято розпочинається з театралізованого дійства за участю артистів Полтавського обласного академічного театру ляльок з виставою «Майська ніч, або Утоплена».

«Сьогодні загадковий містичний вечір, русалки хватають чоловіків…Дуже  приємно, що Микола Васильович говорив, що Полтавщина – райське, творче і багате місце. Ми святкуємо Решетилівську весну, Бузковий гай, Гелон-фест. Сьогодні ми знаходимось на місці, де народився і проходило дитинство Миколи Гоголя. Ми знаємо його як письменника-сатирика, сьогодні пізнаватимемо його як містика. Дуже багато гостей приїхало з різних куточків України. Фестиваль поступово зростає», – зазначає на відкритті свята заступник голови Полтавської ОДА Микола Білокінь.

Між виступами творчих колективів перед сценою влаштували конкурс вінків, які необхідно цієї ночі дівчатам пускати на воду. Переможниця Юлія Волкова вінок сама не плела, а купила. На Полтавщину приїхала вперше саме в купальську ніч.

«Я народилась у Києві, довго мешкала на Донбасі і 4 роки тому переїхала в Харків. На Полтавщину дуже хотіла приїхати саме сюди, саме в цей день. Знайшла тур і приїхала з екскурсією. На Полтавщині вперше. Вінок обрала за те, що тут є соняхи, ромашки. Я кілька років вела це свято в якості ведучої – і вінок плела, і квітку папороті шукали – готувала свято з усіма атрибутами. Сьогодні хочеться ще й через вогнище стрибнути»

Концертна програма святкового вечору розпочалась з виступу Полтавського симфонічного оркестру за участю оперної співачки Марії Максакової та українського естрадного виконавця Алекса Луна.

Перейти до вмісту