Ви тут:
Суспільство 

Чому варто звернути увагу на фітнес та дієту якщо вам за 30?

Ви перетнули позначку середнього віку і досі продовжуєте відкладати запланований здоровий спосіб життя на інший день?

Якщо це так, пара нових досліджень можливо нададуть вам почуття нагальності.

Одне з недавніх досліджень показало, що підвищений артеріальний тиск у середньому віці підвищує ризик погіршення пам’яті, тоді як інше вважає, що слабкість в даному віці підвищує шанси на ранні хвороби.

Тож чому так важко відмовитися від згубних звичок і наскільки це насправді погано вести нездоровий спосіб життя в середньому віці та як саме це вплине на здоров’я в майбутньому?

Найчастіше найбільшою перешкодою є інерція. Це правда, що нелегко змінювати звички, які вже вкоренилися, як-от їзду на машині замість прогулянки, якщо дистанція не така вже й велика, скажімо, або вибір пончиків чи пиріжків замість яблука на перекус. Проте поступове прагнення до змін покращує ваш шанс на успіх. Крім того, часто допомагає черпати натхнення в інших людей, будь то люди у вашому найближчому оточенні або хтось, кого ви поважаєте і на кого хочете бути схожим. Існує чимало знаменитостей, які зрозуміли, що їх нездоровий спосіб життя погіршує якість життя, і прийняли рішення взяти все під контроль. Голлівудські зірки Алек Болдуін, Джона Хілл, відома британська співачка та володарка численних премій Греммі Адель, професійний гравець в покер Джефф Гросс – лише деякі з них.

Відомо, що слабкість становить небезпеку для здоров’я людей у пізнішому житті, оскільки це, крім іншого, збільшує ймовірність падіння.

Але нове дослідження, яке розглянуло дані 493 737 людей, які беруть участь у дослідженні Британської бібліотеки Великобританії, виявило, що слабкість в ранньому віці також виявилася предиктором поганого здоров’я в майбутньому.

Дослідження, опубліковане в журналі Lancet Public Health, визначило слабкими тих, хто мав щонайменше три з наступних проблем зі здоров’ям:

  • Втрата ваги
  • Виснаження
  • Слабка сила зжимання
  • Низька фізична активність
  • Повільна швидкість ходьби

Слабкі люди також мають набагато більше шансів мати такі хвороби, як розсіяний склероз та синдром хронічної втоми.

Провідний автор дослідження, професор Френсіс Майр з університету Глазго заявив, що висновки свідчать, що необхідно виявляти та лікувати слабкість значно раніше в житті.

То що ж ми можемо зробити?

Доктор Пітер Ханлон, співавтор дослідження з питань слабкості, заявив, що хороша новина полягає в тому, що недоліки можуть бути оборотними у людей, особливо якщо вони виявляються на ранніх стадіях.

Ключем для тих, хто не слідкує за здоров’ям у середньому віці, має бути перехід до більш здорового способу життя “якомога швидше”, вважає Іларія Беллантано, професор старіння опорно-рухового апарату в Шеффілдському університеті.

“Ключ – це здорова дієта та фізичні вправи, це єдине, що ми знаємо, що працює”, – повідомила вона.

Втрата ваги, припинення куріння, зменшення вживання спиртних напоїв, регулярні заняття спортом і  споживання меншої кількості солі – це лише деякі з тих речей, які ви можете зробити, щоб знизити артеріальний тиск.

І подібна порада стосується зменшення ризику деменції та сприяння збереженню здоров’я мозку при досягненні вами старшого віку, вважає доктор Лаура Фіппс з Alzheimer Research UK.

Але питання на мільйон доларів – як ви змусите людей змінювати свої звички?

Професор Беллантуоно заявив, що для деяких медичних попереджень буде недостатньо.

Натомість, пошук внутрішнього мотива, який приведе їх в дію, стане ключем для того, щоб деякі люди почали тренуватися та слідкувати за здоров’ям.

Для когось це догляд за внуками, для інших – змога ходити на футбол. Головне – знайти свою мотивацію та почати змінювати своє життя на краще.

Перейти до вмісту