Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

«30 липня – Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми», – Дар’я Бриндак

Серед найголовніших порушень прав людини в сучасному світі актуальним є злочин, який має багато назв – «біле рабство», «торгівля людьми», «контрабанда людьми». За оцінками експертів щорічно 1-2 млн людей стають «живим товаром». З його проявами зіткнулась і Україна.

Тому загострення уваги громадян на питанні боротьби з торгівлею людей досить актуальне. Відповідно до Закону України «Про протидію торгівлі людьми» торгівля людьми – це здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.

Будь-яка особа може постраждати від торгівлі людьми, незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу.

Серед постраждалих осіб, які отримали реінтеграційну допомогу від Міжнародної організації з міграції, наймолодшій було лише 3 роки, а найстаршій – 83. Жінки та чоловіки стають жертвами сексуальної та трудової експлуатації. Дітей змушують красти, жебракувати та навіть використовують з метою вилучення органів.

Боротьба з торгівлею людьми є невід’ємною складовою частиною діяльності органів Національної поліції. Але в першу чергу Ви самі маєте бути на сторожі та уважними. Щоб уникнути ситуацій, пов’язаних з торгівлею людьми при виїзді за кордон обов’язково потрібно зробити 2 копії паспорта громадянина України та для виїзду закордон, білетів, страхового полісу, трудового договору чи запрошення на навчання. Один примірник лишити у родичів або друзів, інший – зберігати окремо від оригіналів документів.

Пам’ятайте, що Ви в небезпеці коли:

  • Вам пропонують виїхати за кордон в дуже короткий термін;

  • Вам пропонують оформити всі документи і оплатити Ваш проїзд в кредит;

  • Вам пропонують перетнути кордон нелегально (за фальшивими документами);

  • Ви знаходитесь під постійним наглядом;

  • Вам пропонують працювати в рахунок боргу;

  • Вам пропонують поселитися в якійсь квартирі на період до оформлення групи до виїзду за кордон;

  • Вам пропонують не ділитися інформацією про наміри виїхати за кордон з рідними, щоб пізніше їх «приємно здивувати».

Завжди ретельно вивчайте будь-яку пропозицію працевлаштування, навчання або відпочинку, навіть якщо ви довіряєте тому, хто її пропонує!

Варто сказати, що в Україні надається державна підтримка особам, які постраждали від торгівлі людьми, зокрема соціальна, медична, правова, освітня та матеріальна. Із заявою про необхідність такої допомоги слід звертатись до найближчої місцевої державної адміністрації за місцем проживання.

Крім того, за допомогою можна звернутися за телефоном національної безкоштовної лінії з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів:

0 800 505 501 – зі стаціонарного телефону або 527 – з мобільного.

В.о. начальника ГТУЮ у Полтавській області Д.В. Бриндак

Перейти до вмісту