Ви тут:
Суспільство Україна 

20% проти 3% — скільки сьогодні місцеве самоврядування витрачає на підготовку до опалювального сезону, — Зубко

Ми не чекаємо осінь. Ми вже працюємо з місцевим самоврядуванням щодо підготовки до нового опалювального сезону. Ми наголошуємо на тому, що сьогодні місцеві бюджети витрачають недостатньо коштів на цю підготовку. Сума в 11 мільярдів, яка виділена в бюджетах на підготовку наступного сезону – недостатня. Якщо порівняти минулі роки, коли виділялося до 20% з бюджету на підготовку до зими, то сьогодні — 3%. Про це в ефірі ТК «Прямий» заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Урядовець підкреслив, що завдяки фінансовій децентралізації сьогодні на місцях ремонтуються дороги, фонтани, тротуари, будуються парки. Але головне питання критичної інфраструктури – теплопостачання, водопостачання, водовідведення. Ті речі, які відбуваються не тільки з точки зору ремонту обладнання, а й питання вибудовування взаємовідносин місцевої влади з НАК «Нафтогаз». Вони повинні бути врегульовані в літні місяці — підготовлене обладнання, підготовлена соціальна інфраструктура тощо.

«Ще раз наголошую, в уряді немає крану, який відкриває тепло. Завдання уряду – передати можливості, повноваження, ресурс на місця і побудувати взаємовідносини між суб’єктами на ринку, щоб не було суперечок. Тому, сьогодні ми вирішуємо питання щодо реструктуризації боргів ТКЕ, які були створені в попередні роки. Також це питання регуляторної політики і тарифоутворення. На сьогодні тільки 47 підприємств теплопостачання залишилося в регуляції НКРЕКП. Все інше і тарифи ми передали на місця», — зазначив Геннадій Зубко.

За його словами, за невчасну підготовку органів місцевого самоврядування до опалювального сезону обов’язково має бути введена відповідальність. І у цьому контексті, дуже важливим є прийняття парламентом закону про державний нагляд.

«Ми вже третій місяць поспіль ведемо дуже важкі переговори з усіма асоціаціями міст, обласних рад, сільських рад, ОТГ щодо введення закону про державний нагляд. Ми повинні як держава контролювати, по-перше, делеговані повноваження: яким чином надається якість освіти, охорони здоров’я, соціальних послуг, в житлово-комунальній сфері тощо. Тому, ще раз підкреслю, це не питання контролю за використанням коштів на місцях, а в першу чергу — ефективність і забезпечення безпосередньо якості послуг», — наголосив Зубко.

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Перейти до вмісту