Ви тут:
здоров’я Полтавщина Суспільство 

Як кинути курити: поради головного лікаря Кременчуцького обласного наркологічного диспансеру

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, тютюн вбиває більше 7 мільйонів людей щороку. Більше 6 мільйонів смертей є наслідком прямого споживання тютюну, тоді як приблизно 890 000 летальних фіналів – це результат впливу диму на пасивних курців.

Україна належить до країн Європи з високим рівнем поширення цієї шкідливої звички, особливо серед молодих чоловіків. Як позбавитись шкідливої залежності, радить головний лікар Кременчуцького обласного наркологічного диспансеру Лариса Таран.

 

Боротьба з курінням у наш час є не тільки медичною, а й соціальною проблемою. Не зважаючи на існуючі заходи проти споживання тютюну, значних успіхів у його подоланні поки що не досягнуто. А переміщення куріння у більш ранні вікові групи та поширення його серед осіб жіночої статі викликає занепокоєння, — говорить Лариса Василівна. — Більшість курців розуміють, що паління значно збільшує (у 20-40 разів) ризик виникнення раку легенів і серцево-судинних захворювань (на 70%), але подолати свою залежність не можуть. Зі 100% тих, хто систематично палить, лише 5-7% мають просто звичку,  а у 93-95% фіксується хронічний нікотинізм – захворювання, яке треба лікувати. Нікотинові пластирі та жувальні гумки, сигарети без нікотину, спеціальні лікарські препарати – сьогодні налічується до 120 способів лікування тютюнової залежності.

Багато хто вважає, що вживання тютюну не приносить шкоди здоров’ю. Це одна з причин поширення поганої звички. Почавши палити, людина швидко звикає до нікотину. Відповідно до визначення ВООЗ, курцем вважають людину, яка випалює, принаймні, одну сигарету за день упродовж не менше як 12 місяців.

Позбутися шкідливої звички не просто. На щастя, є чимало випробуваних способів кинути палити і почати здоровий спосіб життя. Єдине «але» – немає універсального методу. Тому кожен обирає для себе, який спосіб буде дієвим саме для вас. Якщо ви самостійно не можете впоратися з проблемою, можна звернутися анонімно у наркологічний диспансер. У Кременчуцькому обласному наркологічному диспансері лікарі-наркологи анонімно надають кваліфіковані поради щодо  відмови від паління. Часто лікарі надають консультативну допомогу молодому поколінню. Раніше діти та жінки палили менше. До нас звертаються, здебільшого, дорослі від 18 років. Але батьки теж  мають змогу звернутися за консультацією. Батькам ми радимо, в першу чергу, знайти спільну мову з дітьми. У спокійній розмові, на рівних, без криків та силових методів, пояснити наслідки пагубної звички. Категорична заборона не дає позитивних результатів. Діти починають ховатися від дорослих, але продовжують палити.

«Ви зможете стати сильнішим за цигарку»

Існує два основні методи кинути палити: медикаментозний та немедикаментозний.

Медикаментозний: нікотинозамісна терапія (НЗТ): ліки, які знижують рівень нікотину в крові, допомагають безболісно відмовитися від цигарок.

За спостереженнями кременчуцьких фахівців, досить дієвим є препарат «Табекс». Таблетки створюють ефект, який дуже схожий на нікотинове передозування, від чого в людини формуються неприємні відчуття і бажання скоротити кількість викурених сигарет і поступово відмовитися від згубної звички. Таблетки на перші 4 дні дозволяють відмовитися від цигарок при цьому вживати їх в меншій кількості. Але більш результативний радикальний метод – відмова за один день. Для цього необхідно психологічно підготуватися, проаналізувати що, чи хто викликає бажання взяти цигарку.

Немедикаментозний: існує величезна кількість замінників: жувальна гумка, льодяники, пластирі, які зменшують тягу до паління, електронні цигарки, сірники (використовують як рефлекс щось тримати у роті), рефлексотерапія,  або гіпноз.

Для нейролінгвістичного програмування (NLP), яке побудоване на формуванні відрази до тютюну за допомогою вироблення негативного умовного рефлексу на його вигляд, запах і навіть словесне позначення, необхідно завчасно підготуватися. Людині необхідно протягом 12 годин не палити, щоб був результат. Володимир Вікторович Пащенко, колишній головний  лікар КОНД, проводить сеанси гіпнотерапії за методом Довженка у Кременчуці. Щоб отримати необхідну інформацію, потрібно звернутися до диспансеру. Багато хто помилково вважає, що електронні цигарки зовсім безпечні. Вони не пройшли медичні дослідження, тому гарантувати їх безпечність чи небезпечність неможливо.

Щоб кинути палити необхідне бажання. Кожен для себе виставляє пріоритети. Для когось це ризик здоров’я, для інших – матеріальні витрати. Частим аргументом проти відмови від паління є страх набрати зайву вагу, особливо у жіночої статі. Проте такий ефект спостерігається лише тому, що замість сигарет пацієнти починають вживати цукерки, фрукти, горіхи тощо, а це, відповідно, призводить до збільшення ваги. Тож до таких методів відвикання від шкідливої звички слід підходити обережно, — наголошує головний лікар. —При відмові від паління слід уникати вживання кави, алкоголю та інших речовин, що знижують рівень самоконтролю. Якщо ви вирішили кинути палити, необхідно розробити раціон харчування, щоб підживити організм вітамінами групи В та С, амінокислотами та білками. Поки людина палила, нікотин нейтралізував вітаміни. Тому харчування повинно бути збалансованим.

Перейти до вмісту