Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Український муніципальний форум у Києві зібрав сотні учасників, серед них і полтавці

18 -19 червня у Києві проходить XIV Український муніципальний форум. На форум приїхали представники органів місцевого самоврядування з усієї України, серед них і 19 представників із Полтавщини. Це голови міських, сільських, селищних рад, об’єднаних територіальних громад на чолі з виконавчим директором Полтавського регіонального відділення Асоціації міст України (РВ АМУ) та головою Асоціації міст Полтавщини, миргородським міським головою Сергієм Соломахою.

Основа мета XIV Українського муніципального форуму – вирішення актуальних проблем та завдань місцевого розвитку. Цей традиційний щорічний захід є майданчиком для обговорення питань та вироблення спільної позиції органів державної влади та Асоціації міст України (АМУ)  щодо розвитку місцевого самоврядування, удосконалення законодавчої бази, розв’язання конкретних проблем забезпечення життєдіяльності територіальних громад.

Захід розпочався учора, 18 вересня. Відкрив його Віталій Кличко, голова Асоціації міст України. Серед перших спікерів – Президент України Петро Порошенко. Під час свого виступу Президент зазначив:

– Об’єднаними зусиллями ми за ці чотири роки зробили реальне місцеве самоврядування, муніципальну владу як один із надзвичайно важливих суб’єктів владного права в Україні.

Також Петро Порошенко наголосив, що децентралізація є ефективною частиною антикорупційної стратегії держави:

– Вона зменшує вплив держави, точніше – уповноважених нею осіб, на розподіл грошових ресурсів, демонополізує, розосереджує фінансову владу.

Зміни до податкового, бюджетного законодавства забезпечили основу ефективної фіскальної політики децентралізації. Все це значно посилило матеріально-фінансову спроможність місцевого самоврядування і сприяло суттєвому збільшенню надходжень до загального фонду місцевих бюджетів, підкреслив Петро Порошенко.

Президент наголосив:

– Хочу навести одну дуже промовисту цифру, яка, на мою думку, яскраво демонструє досягнення децентралізації з фінансової точки зору. Нарешті частка місцевих бюджетів з трансфертами у зведеному бюджеті України за підсумками поточного року буде складати 51,5%. Ніколи такого не було, щоб більшість державних грошей було в об’єднаних громадах.

Глава держави нагадав, що в часи, коли був народним депутатом та очолював парламентський бюджетний комітет, частка місцевих бюджетів ледь перевищувала 30%, в 2014 – 2015 роках була 45%.

Віталій Кличко під час своєї промови наголосив на необхідності невідкладно внести до Конституції зміни, які мають зробити децентралізацію та її досягнення незворотніми.

– На сьогодні проведено фіскальну децентралізацію і органам місцевого самоврядування надали можливість отримання додаткових фінансових ресурсів. Але, відзначу, що позитивний ефект від зміни перерозподілу податків і зборів на користь місцевих бюджетів може закінчитись, якщо не відбуватиметься економічний розвиток територіальних громад, – наголосив голова АМУ.

Також на форумі виступив Прем’єр-Міністр України Володимир Гройсман. Розробка стратегій розвитку регіонів, які враховували б фундаментальні напрямки реформ в країні і найкращі практики управління територіями, є важливим елементом загального бачення розвитку держави, формує порядок денний діалогу центральної влади та органів місцевого самоврядування, а також відповідає двом складним цілям – створення середовища для економічного росту та правильного конвертування напрацювань економіки в життя людей. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. На його думку, ключові речі, які очікують люди від влади, передусім влади на місцях, – якісна освіта, медицина, інфраструктура, енергоефективність, розвиток культури

Посол Канади в Україні Роман Ващук, виступаючи сказав:

– Понад усе ми розуміємо, що вам потрібні не лише навчання, а й практика. І важливо переймати не тільки міжнародний досвід, зокрема, канадський, а звернути увагу на те, що і в Україні вже нарощений свій власний позитивний досвід, яким варто ділитися. Наприклад, успішно впроваджена Івано-Франківськом програма «тепле місто», яка вже реалізовується в інших українських муніципалітетах. Отже, не забувайте звертати увагу на успіхи своїх міст, ділитися ними і впроваджувати кращі практики, а там, де вам не вистачає досвіду, звертайтеся до міжнародних партнерів і використовуйте їх досвід. Йдіть тільки вперед! Бажаю вам перемог!

Також у тематичній секції Демократичне врядування виступив міський голова Миргорода Сергій Соломаха.

Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан, та директор Проекту ПРОМІС Олександр Кучеренко оголосили проекти-переможці конкурсу короткострокових ініціатив, що сприятимуть участі жінок у місцевому економічному розвитку. Серед них і проект «Розвиток жіночого підприємництва в невеликому місті: Ідеї та практики», Регіональний фонд підтримки підприємництва по Полтавській області, місто Хорол.

Полтавське регіональне відділення Асоціації міст України

Перейти до вмісту