Ви тут:
Кримінал Полтавщина Пригоди Суспільство ТОП-новина 

У Полтаві арештували батьків, які знущалися над 4-річною донькою

На Полтавщині подружжю, яке займалося експлуатацією власної 4-річної донечки для створення порнографічних матеріалів, обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Це рішення виніс Октябрський районний суд Полтави 15 червня, повідомляє відділ комунікації поліції Полтавщини. Підозрюваних взяли під варту на 60 діб без права внесення застави.

Нагадаємо, полтавські правоохоронці викрили горе-батьків, які використовували свою малолітню дочку для створення порно-відео.

13 червня їх знайшли у Кривому Розі  (подружжя постійно змінювало місце проживання) – поліцейські провели санкціонований обшук, який шокував навіть оперативників.

За даним фактом проводиться досудове розслідування по ч. 5 ст. 301 (ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів) КК України.

А маленьку дівчинку, швидше за все, відправлять у дитячий будинок. Про це в коментарі “BBC Україна” 14 червня розповів спікер Нацполіції України Ярослав Тракало.

Наразі дитину перевезли до Полтави, оскільки саме тут поліція відкрила кримінальне провадження проти батьків.

З дівчинкою вже розмовляли психологи, і вона буде під постійним наглядом лікарів, зазначив Тракало.

Він додав: розкрити злочин українським правоохоронцям допомогли колеги з Австралії, адже більшість порнографічних матеріалів, відзнятих парою, купували саме в цій країні.

Так, правоохоронці Австралії першими з’ясували, що за гроші розповсюджується по всьому світу жахливе відео, за участю маленької дівчинки.

Спецоперація тривала кілька тижнів, її фіналом стало затримання подружжя, котре розбещувало власну 4-річну доньку.

30-річний чоловік і 29-річна жінка – вихідці з з Азербайджан, двоюрідні брат та сестра. Чоловік встиг отримали українське громадянство, дівчинку народили тут.

У соціальних служб не було жодної інформації на цю дитину. Ніхто до цього не повідомляв, і дитина в садочок не ходила, – розповів уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба.

За інформацією ТСН, дитина – фізично не ушкоджена, але їй знадобиться допомога психологів.

“Нелюдський спосіб, експлуатація цілковито безпорадної людини. Ця травма залишиться з дитиною назавжди”, – прогнозує психіатр Олександр Іванов.

Експертиза також має встановити, чи є психічні розлади у батьків. Фахівці підозрюють, що без цього не минулося, однак основною метою все ж була нажива.

В українській кіберполіції кажуть, що заборонене відео у тіньовій мережі виявляють щомісяця і цілодобово розшукують ділків, але анонімних злочинців у мережі більшає, бо лише один перегляд таких роликів коштує від півсотні доларів.

“Це може коштувати і 50, і 100 доларів. Домовленості про такі перегляди відбуваються в приватних чатах закритих”, – розповів заступник начальника управління кіберполіції Олександр Паламарчук.

Зловмисники продавали своє відео у закритих чатах Австралії та Азії, а оплату за відео ділки отримували у криптовалюті, щоб правоохоронці не могли відстежити платежі.

Змінювало подружжя не тільки електронні, а й реальні адреси – десь раз на три місяці.

Полтавські правоохоронці розшукували їх два тижні, бо, як з’ясувалося, родина встигла переїхати до сусідньої області.

Після затримання батьків, дівчинку довелося повертати на Полтавщину. Кілька годин правоохоронці везли її вночі бездоріжжям, бо в Кривому Розі соцслужба відмовилася прийняти дитину.

“Бездіяльність наших соцслужб не піддається ні критиці, ні висловам. Як поліція, так і соціальні служби, можна сказати, нехлюйськи віднеслися до цієї дитини, тому що вони відмовилися брати будь-які зобов’язання щодо її подальшого перебування”, – пояснив керівник управління прокуратури Полтавської області Андрій Жилін.

Нині дитина – у реабілітаційному центрі в Полтаві.

“Вона була у важкому стані, розгублена, не спілкується ні з ким”, – каже юрист Катерина Малихіна.

Попереду в дівчинки медичні експертизи і багато років відновлення після травми. Поки ж дитина не хоче спілкуватися з дорослими.

“Вона більше спілкується з дітьми, вона знайшла в них друзів і вона їм довіряє”, – пояснила Малихіна.

Рідним батькам дитину вже не повернуть, і маленькій дівчинці шукатимуть нову родину. Але спочатку доведеться знайти її родичів в Азербайджані, щоб отримати від них відмову від дитини.

 

Перейти до вмісту