Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

У МОЗ презентували мобільний додаток, який дозволить пацієнту перевірити наявність потрібних ліків в Нацпереліку

Сьогодні, 19 червня, Міністерство охорони здоров’я презентувало новий модуль безкоштовного мобільного додатку Ліки Контроль, що дозволить пацієнтам перевірити наявність призначених лікарем препаратів у Національному переліку основних лікарських засобів.

Національний перелік – це короткий перелік основних безпечних препаратів з доведеною ефективністю, якими лікують найпоширеніші захворювання в Україні. Ліки, що входять у Нацперелік, гарантовані державою, тобто їх отримують пацієнти безоплатно під час лікування у стаціонарі.

“Кожен пацієнт має усвідомлювати, які ліки йому гарантує держава. Він має отримати їх у повному обсязі на увесь курс лікування. Кожен лікар у лікарні знає, що є в короткому списку ліків, якими він може лікувати свого пацієнта. Завдяки новому модулю у програмі Ліки Контроль пацієнти зможуть дізнатися, які препарати їм гарантується безоплатно і з’ясувати чи не забули про них сказати у лікарні”, – зазначив заступник міністра Роман Ілик.

Додаток Ліки Контроль – це інструмент, що сприяє дотриманню прав пацієнтів на забезпечення безкоштовними ліками у лікарнях. Крім того, додаток допомагає дізнатися усі подробиці про потрібні ліки одразу біля аптечного віконця чи у кабінеті лікаря, а саме:

  • перевірити, чи входять потрібні пацієнту препарати у програму «Доступні ліки» та до Нацпереліку;
  • знайти дешевші, проте настільки ж ефективні аналоги ліків;
  • ознайомитися з офіційними інструкціями застосування препаратів;
  • перевірити ліки візуально на предмет підробки.

Завантажити цей додаток для смартфону можна у версіях для Android та iOS за посиланням.

«Наша підтримка впровадження Нацпереліку буде продовжуватися: зокрема, плануємо найближчим часом закінчити розробку автоматизованої електронної скарги в разі, якщо пацієнт не отримав у лікарні ліки, що входять в Нацперелік. Ця скарга буде адресуватися головному лікарю закладу та місцевому департаменту охорони здоров’я з копією на МОЗ, і дозволить пацієнту з мінімумом зусиль захистити своє право на безоплатне лікування. Наразі цей зразок скарги є доступним для завантаження як із сайтів про Нацперелік та Ліки Контроль, так і з самого додатку Ліки Контроль», – розповіла Вікторія Тимошевська, директор Програми «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження».

Довідково: За даними загальнонаціонального дослідження «Індекс Здоров’я. Україна», у 2017 році кожен пацієнт при лікуванні у стаціонарі в середньому витратив 2 468 грн. Це становить 52,5% доходу середньостатистичної сім’ї,  тож є значним фінансовим тягарем. Кожен четвертий пацієнт взагалі відмовлявся від госпіталізації через нестачу коштів, а близько 60% респондентів зазначили, що мали проблеми з оплатою ліків та товарів медичного призначення під час госпіталізації. Гарантовані державою ліки, що включені в Нацперелік, покликані зменшити фінансовий тягар на лікування у стаціонарі та зробити їх більш доступним для громадян.

Перейти до вмісту