Ви тут:
Суспільство Україна 

Питання забезпечення ліками треба обговорювати мовою доступності, а не мовою грошей, – Володимир Гройсман

Питання забезпечення українських пацієнтів у лікувальних закладах та в аптеках треба обговорювати мовою доступності і забезпечувати цю доступність, а не мовою грошей, коли будуються усілякі схеми, накручуються ціни на ліки і ведуться закупівлі ліків, які є в наявності в лікарнях.

Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час розширеної наради щодо забезпечення громадян лікарськими і медичними виробами.

Глава Уряду нагадав, що за останній час Уряд схвалив одразу декілька важливих рішень у сфері забезпечення ліками. Серед них – спрощення системи ліцензування для препаратів, які мають сертифікати якості європейського та американського рівнів, а також започаткування програми «Доступні ліки», яка зараз має поширюватися на всі без винятку населені пункти України.

«Ми визначили серйозний ресурс на закупівлю ліків і перейшли на систему закупівель через міжнародні організації. І одночасно почали знищувати схеми, які десятиліттями були годівницею для тих, хто був задіяний в цих схемах», – сказав Володимир Гройсман.

Прем’єр-міністр запевнив, що існуючі зараз міфи щодо закупівлі ліків – це реакція «схемщиків» на політику наведення ладу. Але попри таку протидію, план дій буде продовжено. І окрім закупівель, змін зазнає і система забезпечення медичних закладів.

«Маємо випадки, коли ліки на складах є, а пацієнтам виписують, що вони мають придбати – в тому числі й те, що є. Потреба в ліках незрозуміла, реєстру наявності ліків не було. Зараз завдання – з’ясувати цю потребу і 100 % потреби в якісних ліках задовольнити. В межах наявних фінансових ресурсів ми зможемо забезпечити лікарні максимально потрібним переліком», – сказав Володимир Гройсман.

Він наголосив, що всі спроби протидіяти урядовим програмам сьогодні – це намагання відновити старі схеми закупівель ліків і популізм, який, можливо, грунтується «на намаганні сподобатися».

«Ані першого, ані другого я не допущу. Можу допустити тільки те, аби ліки закупалися за оптимальними цінами, аби люди отримували доступ до лікування. Давайте говорити мовою доступності, а не мовою грошей», – додав Глава Уряду.

Перейти до вмісту