Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Полтавський рибоохоронний патруль: де та як дозволено рибалити

Управління Державного агентства рибного господарства у Полтавській області просить звернути увагу рибалок – любителів на правила любительського та спортивного лову. Рибпатруль розповів про місця, де можна рибалити, кому можна ловити рибу та про підводний лов.

У Правилах любительського та спортивного рибальства чітко прописані вимоги щодо вилову риби: способи лову, можливі види снастей та мінімальні розміри риб та водних безхребетних, дозволених до вилову рибалками-любителями. Роз’яснює ці правила очільниця Полтавського рибоохоронного патруля Оксана Кулинич:

“Не всі рибалки знають, де можна ловити рибу або раків, на яких водоймах. Тому ми підготували перелік водойм, де заборонено це робити цілий рік, не залежно від нересту. Отже, рибалкам–любителям дозволяється рибалити на всіх водоймах області окрім заборонених”.

Заборонені ділянки для лову риби в річках Полтавській області:

  • р. Ворскла — на ділянці від гирла до гужового мосту біля міста Кобеляки;

  • р. Псел — на ділянці від гирла до залізничного мосту через цю річку біля станції Потоки.

Заборонені ділянки для лову риби на Кременчуцькому водосховищі:

  • Сульська затока — від острова «Жовнинська круча» — село Мозоліївка вгору до гирла річки Сул;

Заборонені ділянки для лову риби лову на Кам’янському водосховищі:

  • у Ворсклянській затоці – лінією: Кишень- ковське лісництво – с. Великий Курган, від нього – на лівий берег (колишнє с. Вереміїв- ка), далі вгору до шосейного мосту на трасі «Світлогорськ – Кобеляки» біля с. Лучки;

  • на відстані 10 км униз від греблі Кременчуцької ГЕС;

  • У відрозі ріки Псел від нижнього закінчення острова Волчек у районі колишнього села Редути догори, паралельно до суднового ходу, на русловий маяк біля гирла р. Псел і до створу №9.

На всіх водоймах області діють єдині правила для рибаків, — уточнює головний спеціаліст відділу іхтіології та регулювання рибальства Полтавського рибоохоронного патруля — заслужений іхтіолог Юрій Ярцев.. — Добова норма вилову риби на одну особу за одну добу перебування на водоймі – 3 кг, а раків не більше – 30 шт. Якщо ж вага рибини більше 5 кг, то вона ваша. На водоймах, закріплених за громадськими об’єднаннями, де добова норма вилову риби на одну особу за добу перебування на водоймі – 5 кг., раків – 50 штук”.

Яким способом можна рибалити?

  • На водоймах загального користування — з берега або з човна. Згідно цієї умови дозволяється користуватися вудками всіх видів, із загальною кількістю гачків не більше 5 на рибалку, та спінінгом.

  • На водоймах, що надані громадським об’єднанням для організації любительського рибальства з берега або човна вудками усіх видів із загальною кількістю гачків не більше 10 на рибалку і спінінгом, за наявності членського квитка.

  • Єдині обмеження на рибальство є для дітей до 16 років, — пояснює Оксана Кулинич. — Їм дозволяється рибалити тільки з берега.

Право безоплатного рибальства на водоймах, де впроваджено платне рибальство, а також на тих, що закріплені за громадськими об’єднаннями, надається (за наявності відповідного посвідчення):

  • інвалідам I та II груп;

  • учасникам війни та збройних конфліктів;

  • часникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС I та II категорій, а також дітям до 16 років.

Любителям підводного полювання слід пам’ятати, за яких умов дозволяється рибалити. Про це говориться в пункті 4.3 Правил любительського та спортивного рибальства:

  • Можна рибалити гарпунними рушницями без застосування аквалангів та інших автономних дихальних приладів;

  • Дозволяється ловити рибу на ділянках водойм, визначених органами рибоохорони для проведення любительського рибальства;

  • Все це можливе лише при наявності посвідчення підводного мисливця.

Полтавський рибоохоронний патруль закликає громадян дотримуватись встановлених правил рибальства. Якщо ви помітили порушення — прохання терміново повідомляти на всеукраїнську безкоштовну «гарячу» лінію: 0-800-50-52-50 або на «гарячу» лінію рибоохоронного патруля Полтавщини: 050-747-25-79 та 096-907-50-08.

Полтавський рибоохоронний патруль

Перейти до вмісту