Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

На Шар-горі відбулось обласне свято «Козацької слави цілюще джерело»

«У колиску козацької слави ми гостинно запрошуєм вас!» – цими словами розпочали обласне свято «Козацької слави цілюще джерело» ведучі заходу.

Відбулися урочистості другого червня на Шар-горі в селі Приліпка, що в Козельщинському районі, повідомляють у Полтавській ОДА.

Учасники дійства – представники обласної, районної влади, міжнародної громадської організації «Українське козацтво», духовенства – поклали квіти до пам’ятного знаку, встановленого у 1995-му на честь 900-річчя з часу перших спогадів про одне з найдавніших поселень в Україні – Говтву. Вшанували пам’ять борців за Україну хвилиною мовчання.

Перебуваємо нині на території пам’ятки археології. Під нашими ногами лежить історія – справжня, давня і славна. Це козацький край, козацькі степи, наша минувшина, яку пам’ятаємо, якою гордимося й повинні говорити про її значення всьому світу. Українське козацтво було повсякчас і залишиться назавжди символом незламного характеру, сили духу й віри. І в нинішній складний і неспокійний час козацтво отримало новий потужний імпульс для свого розвитку. Переконана, що воно увійде до авангарду сил, які візьмуть на себе відповідальність за щасливе майбутнє нашої держави, наших дітей. Дякую організаторам свята. Дуже важливо, що районна державна адміністрація, районна рада й громада єдині у прагненні бачити свій край успішним, туристично привабливим, процвітаючим і відкритим, – наголосила заступник директора Департаменту культури і туризму облдержадміністрації Інна Шерстюк.

Двадцять третій рік поспіль, починаючи з 1995-го, зустрічаємося тут, щоб віддати шану пращурам, згадати нашу історію. Козаки не схотіли жити, терплячи поневіряння й поневолення з боку тогочасних держав. Вирішили організувати своє формування, яке дало їм змогу потім створити нову державу, відстоювати її незалежність. Дякуємо козацтву, що Україна є. Ті не надто вже й давні часи – вагомі сторінки нашої історії. Закликаю всіх до єдності, бо в ній – наша сила. Приїздіть на Шар-гору насолодитися її повітрям, атмосферою не лише під час на обласного свята, а й за покликом душі, щоб відчути дух того часу, дух козацтва, – зазначив голова Козельщинської районної ради Юрій Марченко.

Настоятель Свято-Покровської церкви міста Полтави Української Православної Церкви Київського Патріархату протоієрей Миколай Храпач побажав нинішньому козацтву єдності у вірі та в Україні. Наголосив, що нині наша держава, як ніколи, потребує згуртованості народу та його підтримки.

Після урочистостей гості свята переглянули історичну реконструкцію бою під Хотином. Представили її учасники відокремленого структурного підрозділу Українського козацтва Полтавського крайового осередку, громадського формування «Українські козаки», Кременчуцького полку й Омельницької сотні Українського козацтва.

Діти й дорослі могли проїхатися на конях, сфотографуватися біля куренів, що розрослися на території Шар-гори. Працювали атракціони й діяла виставка виробів декоративно-прикладного мистецтва народних умільців області. Концертну програму представили пісенно-танцювальний колектив «Полтава» обласної філармонії, фольклорні, вокальні колективи Козельщинського, Решетилівського й Кобеляцького районів. Хто ж втомився від святкової метушні, міг відпочити, насолоджуючись чудовими краєвидами із Шар-гори.

Перейти до вмісту