Ви тут:
Полтавщина Р Суспільство 

Лідер «Громадянської позиції» Анатолій Гриценко у Полтаві розповів, з якими планами збирається йти на вибори

Вчора до Полтави завітав лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко.

Зустріч з місцевими журналістами Анатолій Гриценко розпочав з останніх резонансних новин в державі  – створення антикорупційного суду та «вбивства» Аркадія Бабченка. На його думку, резонанс з Бабченком підірвав довіру людей до держави та спецслужб.

 

«Питання антикорупційного суду було прийнято з потугами і болісно. Це заключний етап у формуванні системи антикорупційної інфраструктури, яка буде працювати ефективно. Очевидно вже після Порошенка. Суд розглядатиме питання посадовців лише вищого рівня. Суспільство отримає швидкі відповіді на питання — винний чи не винний. Доки не буде відчуття справедливості –  країна не має перспективи. Ми з вами пережили шок, коли показали що вбили Аркадія. Наступний шок радості — Аркадій живий, а потім ще один шок, коли починають ставити питання, а відповідей дотепер немає. Для чого був цей обман? Всіх залякали, включили фактор самоцензури, щоб не чіпали владу під час виборчої кампанії. Цей обман підірвав довіру до держави, спецслужби. Я вважаю такі ігрища ганебними, аморальними, такими, що шкодять іміджу країни», – запевнив Гриценко.

Стосовно майбутніх виборів — президентських, парламентських, місцевого рівня — Анатолій Гриценко зазначив, що братиме в них участь. Зараз проводять консультації і об’єднуються з різними відповідальними партіями і рухами демократичного спрямування, щоб утворити коаліцію.

«Це люди, які прийшли новими, мають іншу мораль, не впливають на роботу парламенту. Найближчим часом побачите нових, хто приєднується. Це створення команди, платформи наперед з метою зміни країни. Не по-новому, а по-чесному. Будуть попереду вибори, спільно з командою братимемо участь в них. З неї буде один кандидат в Президенти, далі формування уряду, один кандидат в Премєр-міністри, і далі на місцеві рівні»

У планах Анатолія Гриценка створення пакету законопроектів щодо відповідальності депутатів на всіх рівнях, який міститиме 3 складники – зняття недоторканності, притягнення до відповідальності і позбавлення депутатського мандата.

«Я внесу законопроект, який детально випише процедуру відсторонення в порядку імпічменту Президента України, якщо він вчинив кримінальний злочин. Щоб було ясно наступним Президентам, що вони прийшли не навічно і якщо вчинив лихе — будеш відповідати. Також окремі законопроекти, які дозволять депутата, який хоч раз натиснув на чужу кнопку, одразу викинути з парламенту рішенням суду після першого ж натискання. Позбавлення мандата для тих, хто не ходить і не працює. Люди повинні відчути, що відповідальність настає згори. Тоді це буде правильно», – наголошує лідер «Громадянської позиції».

За його словами, головне завдання — повернути людям відчуття справедливості. Інакше вони продовжать масово виїздити за кордон.

«Такого потоку за кордон не було ніколи за часів незалежності. Я викладаю в Могилянці, одразу хто піднявся на рівень бакалавра — поїхав за кордон. Їдуть розумніші, освіченіші. Хто залишається? Як тоді підіймати країну? Повинні бути стимули. Це робочі місця, рівень оплати має бути співставним до Польщі, Литви, Латвії, Естонії. Тоді нормальна людина не поїде. Якщо бачитиме перспективу — залишиться. Другий фактор — відчуття небезпеки. За кордоном люди п’ють   воду з крану, діти ходять в школу, знають, що є суд, який їх захистить. Їдуть від відчуття незахищеності, несправедливості».

В разі перемоги у виборах партія «Громадянська позиція» працюватиме у кількох напрямках. Це судова реформа, енергетика та силовий блок.

«Ключовий напрямок — суд. Має бути захищеність прав, свобод і власності кожного громадянина, підприємства. Тоді це створює передумови для всіх інших реформ і впевненості людей у дієвості та захищеності. Ми не можемо витрачати на виробництво будь-чого у 4-5 разів більше енергії, ніж середньоєвропейська держава. Ми програємо тоді у конкуренції. Ми не можемо стільки витрачати на опалення будинків, залежати від зовнішнього газу. У нас достатньо енергетичний ресурсів, щоб спиратись на них. Більше того, експортувати енергію», – впевнений Анатолій Гриценко.

«Найближчий час — формування кадрового потенціалу. Стоїть дуже багато викликів, під час виборчої кампанії президентської, парламентської, місцевої. Тому нам потрібні фахові, освічені люди. Зараз йде вивчення області, її слабких місць. Щоб після того, як ми отримаємо владу, можна було діяти негайно.  Ми готуємось, є чіткий план, ми йому слідуємо», – зазначив насамкінець голова полтавського осередку «Громадянська позиція» Василь Перепелиця.

Перейти до вмісту