Ви тут:
Суспільство Україна 

Коаліційна угода за трьома реформами виконана на 93%, — Зубко

Коаліційна парламентська угода за напрямками – децентралізація, енергоефективність, ЖКГ, дерегуляція в будівництві виконана майже на 93%. На виконання цих реформ  прийнято 15 ключових законів, і я дякую парламенту за постійну та системну підтримку. Про це під час звіту Уряду за 2017 рік у Комітеті Верховної Ради України з питань економічної політики наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

За його словами, одна з найуспішніших реформ країни – децентралізація, яка вже демонструє добрі результати, визнана міжнародними партнерами й має підтримку в суспільстві. Її результати не можна оцінювати з огляду лише на один рік, адже вона має синергетичний ефект і пов’язана з усіма іншими реформами.

«В Україні на сьогодні вже створено 750 об’єднаних територіальних громад, які об’єднали майже 33% площі України та 6,5 млн жителів. Урядом затверджено перспективні плани областей, у яких 1204 громади. Наше завдання  — замотивувати об’єднання у 128 районах, в яких не створено жодної ОТГ», — зазначив Геннадій Зубко.

Відчутною за 2017 рік є фінансова децентралізація і державна підтримка розвитку громад, яка зросла у 39 разів порівняно з 2014 роком. Вперше в історії місцеві бюджети склали 51% від державного бюджету.

Урядовець підкреслив, що спільно з парламентом здійснено законодавчий прорив у реформі ЖКГ. «Ухвалено 7 фундаментальних законів. Наразі в Україні формується інститут відповідального власника і громадяни навчаються управляти спільною власністю. Вже створено – 28 685 ОСББ і 39 700 управителів. Ухвалений закон «Про ЖКП» — дав нову структуру взаємовідносин «постачальник–споживач»», — наголосив Зубко.

Він повідомив, що Україна почала рухатись в напрямку енергоефективності. Парламентом вже проголосовані закони «Про Фонд ЕЕ», який дає фінансову підтримку та технічні рішення для впровадження енергоефективності у житловому секторі та «Про енергоефективність будівель», який дає старт розвитку ринку енергоменеджменту та енергосервісу. Все це в комплексі – мультиплікативний ефект для економіки, який призведе до зростання ВВП і створення нових робочих міст.

Третій і вагомий напрямок Мінрегіону – будівництво. «Ми рухались у двох напрямках: дерегуляція, усунення корупційних ризиків та реформа ДБН. В минулому році завдяки прийнятим законам №1817 і ЗУ №2020 нам вдалось суттєво поліпшити результати  у рейтингу «Doing Business». За індикатором «Отримання дозволу на будівництво» Україна піднялась на 105 пунктів – із 140-позиції на 35-ту. Нам вдалося зрушити з мертвої точки сферу ДБН, у 2017 році ми переглянули 13 ДБН, цього року — вже 10 і до кінця року плануємо переглянути ще 16. І це лише початок», — розповів він.

«Всі реформи, які ми проводимо, спрямовані на зниження корупційних ризиків. Наші три реформи – це складні системні зміни, які кардинально змінюють нашу країну. Але ми з вами вже зрушили з місця! І зупинятись не маємо права», — наголосив Геннадій Зубко.

Детальніше з результатами реформ можна ознайомитись у презентації за посиланням.

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Перейти до вмісту