Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Горішні Плавні й НЕФКО підписали угоду щодо відкриття кредитної лінії

Днями міський голова Горішніх Плавнів Дмитро Биков у ході прес-конференції повідомив про деталі підписання угоди між Горішньоплавнівською міською радою й НЕФКО щодо відкриття кредитної лінії на 5 млн Євро, що відбулося в ході засідання Керівної групи E5P за участі старшого радника НЕФКО Ронні Нільссона, керуючого директора НЕФКО Магнуса Рюстедта.

Горішні Плавні представили міський голова Дмитро Биков, секретар Горішньоплавнівської міської ради Сергій Дорота, директор КВП «Теплоенерго» Микола Лихожон, головний інженер КВП «Теплоенерго» Павло Сніжко, повідомляють у міській раді.

«1 червня в Києві підписано історичну для міста кредитну угоду між Північною екологічною фінансовою корпорацією (НЕФКО) та комунальним виробничим підприємством «Теплоенерго» міста Горішні Плавні. Кредитну лінію буде відкрито на 5 млн Євро під 6% річних на 9 років. Перевагою кредитної лінії є можливість отримання коштів частинами в межах встановленого ліміту. Кошти буде спрямовано на модернізацію центральної котельні, зведеної в 1963 році, що обслуговує 86 % споживачів теплової енергії міста. Проект розраховано на 3 роки. Загальний обсяг інвестицій у проект складе 8,25 млн Євро. Крім кредиту НЕФКО, кошти в проект внесе Фонд Східноєвропейського партнерства у сфері енергоефективності та екології (E5P) – 1,5 млн євро, Швеція – 550 тис. Євро на технічну допомогу в рамках проекту, Горішньоплавнівська міська рада – 1,2 млн Євро власних коштів. Сьогодні за кошти міського бюджету проводиться реконструкція приміщення центральної котельні, куди планують встановити придбаний у грудні 2017 року в рамках співпраці з НЕФКО газовий жаротрубний димогарний триходовий водогрійний котел Bosch потужністю 30МВт. За рахунок коштів кредитної лінії планують придбати ще два аналогічних котли Bosch потужністю по 30МВт кожний для забезпечення міста теплом та гарячою водою в ході опалювального періоду. У рамках проекту будуть встановлені два нових котли потужністю 4 МВт кожний, що працюватимуть на агропілетах та будуть використані впродовж неопалювального сезону для забезпечення населення гарячою водою. Також планується замінити близько 500 м магістральних мереж централізованого теплопостачання та встановити систему дистанційного керування теплопостачанням у режимі реального часу. Кошти ґранту E5P будуть використані для установки одного з котлів на альтернативному виді палива. У червні буде проведено роботу над тендерною документацією та технічними аспектами з технічними консультантами проекту датською консалтинговою компанією «Ramboll», – проінформував міський голова.
Очікувана щорічна економія електроенергії та газу складе близько 800 МВт – 7,85 млн куб. м, економія бюджетних коштів – близько 1,5 млн Євро. За результатами впровадження проекту планується скоротити викиди CO2 в атмосферу на 13 тис. тонн.

Очільник Горішніх Плавнів подякував НЕФКО, E5P за підтримку проекту та плідну співпрацю. Виконання проекту дозволить скоротити втрати теплової енергії і знизити фінансове навантаження на споживачів, покращити стан навколишнього середовища.

Перейти до вмісту