Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

Більше 100 медиків та управлінців охорони здоров’я стали учасниками Літньої школи-2018

17 червня у Снов’янці Чернігівської області відкрилась 5-та Літня Школа «Трансформація системи охорони здоров’я: Східна Європа» для медиків та управлінців в охороні здоров’я. Цього року Школа зібрала більше 100 учасників та гостей з 8 країн світу.

Протягом тижня слухачі Літньої школи вивчатимуть стратегію, економіку, менеджмент та комунікації в охороні здоров’я. Школа підтримує довгоочікувані зміни в системі охорони здоров’я в Україні, надаючи платформу для спілкування для найвмотивованіших фахівців, повідомляють у МОЗ.

Літню школу проводять Школа охорони здоров’я Національного університету «Києво-Могилянська академія», Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Швейцарський інститут тропічної медицини та громадського здоров’я. До Школи залучені провідні національні та міжнародні експерти, а теми і формат дискусій щороку змінюються, щоби якомога ефективніше відповідати вимогам часу і запитам учасників. Після ухвали законів, що дали старт трансформації охорони здоров’я у  жовтні 2017 року, учасники Літньої школи здобувають інструменти, як працювативати в нових умовах.

«Літня школа — унікальний майданчик, де зустрічаються лідери та змінотворці охорони здоров‘я з різних країн світу, щоб вчитися один у одного. У тому числі тут народжувалися принципи трансформацій, які ми зараз впроваджуємо в Україні. І особливо приємно відмітити, що випускники Літньої школи зараз активно впроваджують зміни на місцях», — зазначив заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк.

“Коли на початку червня я побачив майже 20 тисяч зареєстрованних лікарів в системі eHealth та 2 мільйони декларацій від пацієнтів лікарень, що уклали договори з НСЗУ, зрозумів, що українське суспільство готове до змін. Люди все більше, з кожним роком незалежності, усвідомлюють цінність свого життя. Для мене, як для фахівця з вищою медичною освітою, це означає, що усвідомленим стає і ставлення до свого та чужого здоров’я. І я впевнений, що це лише початок медичної реформи в дії, головним рушієм якої є саме лікарі”, – сказав Олег Петренко, голова Національної служби здоров’я України.

Як завжди, на Літній школі три секції на вибір слухачів: “Системи охорони здоров’я: політика та фінансування”, “Управління закладом охорони здоров’я” та “Комунікація в охороні здоров’я”.

До дискусії про системні зміни залучені сімейні лікарі, керівники медичних закладів – як державних, так і приватних, експерти, політики, керівники недержавних та громадських організацій.

«Літня школа слідує цінностям Києво-Могилянської академії: навчання тут завжди змістовне, а напрямок дискусії, в якому працюють викладачі на кожній з секції, визначають саме слухачі – своїми запитаннями відповідно до своїх потреб. Важливо, щоб учасники Літньої школи знайшли тут відповіді на свої питання і отримали натхнення», – зазначила на відкритті Літньої школи викладач магістерської програми Менеджмент в охороні здоров’я Школи охорони здоров’я доктор філософії Тетяна Степурко.

Літня школа – це 6-денна навчальна програма, що складається з інтенсивних занять у вигляді невеликих модулів, пленарних зустрічей-лекцій, роботи у групах, виконання практичного проекту та неформальні дискусії на професійні теми.

«Нові знання – це нові можливості. У процесі здійснення реформи охорони здоров‘я вкрай важливо надати можливості розвитку управлінцям та медичним працівникам всіх рівнів. Ми в ЮНІСЕФ продовжуємо підтримувати зміни та навчальні програми із стратегічних комунікації, ефективного управління та лідерства щодо питань охорони здоров‘я та медичних послуг. Кожна дитина, сім‘я та громадянин в Україні мають право на якісну медичну допомогу. Завдяки спільними зусиллями ми невпинно наближаємося до цієї мети», – зазначила Анна Суходольська, Керівник програм комунікації та розвитку Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Секції

  1. Системи охорони здоров’я: політика та фінансування. Дана секція особливо пропонується управлінцям системою, полісі-мейкерам і представникам громадського сектору, оскільки фокусується на сучасних підходах, розумінні та інструментах для ефективнішого функціонування системи охорони здоров’я, з відповідними прикладами з країн регіону.

  2. Управління закладом охорони здоров’я. Дана секція розроблена насамперед для керівників медичних закладів, заступників і завідувачів відділеннями і передбачає роботу в групах над практичними завданнями. Під час секційних занять учасники зануряться у теорію та методи управління персоналом, цілепокладання та ознайомляться з інструментами операційного управління.

  3. Комунікація в охороні здоров’я. Дана секція орієнтована на управлінців, зацікавлених в ефективних комунікаційних стратегіях для їхніх закладів, регіонів або громадських ініціатив. Під час цієї секції учасники в групах розроблятимуть комунікаційні стратегії відповідно до визначених проблем. У межах стратегій учасники навчаться чітко формулювати цільову аудиторію, дієві повідомлення, необхідні канали комунікації, а також дізнаються про кризові комунікації та сучасні тренди стратегічних комунікацій. Секція передбачає активне залучення та виступи кожного учасника.

Викладачі

Поруч із провідними українськими фахівцями, на літній школі викладають:

  • Аксель Хоффманн, Швейцарський інститут охорони здоров’я і тропічної медицини (м. Базель, Швейцарія);
  • Марк Говерс та Маук Вільберс, викладачі Маастрихтського університету (Нідерланди);
  • Еріка Річардсон, технічний спеціаліст Європейської обсерваторії з систем і політики охорони здоров’я;
  • Вім Гроот, професор економіки Маастрихтського університету (Нідерланди);
  • Єжи Міллер, заступник міністра фінансів Польщі у 1998-2000 роках, який, зокрема, відповідав за реформу системи охорони здоров’я;
  • Агрон Гаші, керівник програми з питань здоров’я та харчування, ЮНІСЕФ Косово.
Перейти до вмісту