Ви тут:
Прес-релізи Суспільство 

26 червня – День народження зубної щітки

А починалося все з простої дерев’яної палички…

Ранок у всіх починається зі звичної гігієнічної звички – беремо в руки зубну щітку і починаємо чистити зуби. Цей важливий етап ранкової гігієнічної процедури триває зовсім недовго, але забезпечує нам свіжий подих і гарантує здоров`я зубів та порожнини рота. Ще одна важлива заслуга цього нехитрого пристосування – це профілактика карієсу. Ми практично ніколи не замислюємося над тим, як і коли з’явилася на світ ця настільки звична для нас річ.

Найдавнішим зразком зубної щітки можна назвати дерев’яну паличку, розщеплену з одного кінця і загострену з іншого. Гострий кінець використовували для видалення волокон їжі, інший розжовували зубами, при цьому грубі дерев`яні волокна видаляли із зубів наліт. Робили такі «щітки» зі спеціальних порід дерева, що містять ефірні масла з дезінфікуючими властивостями. До речі, в деяких куточках Землі до сих пір використовуються такі «первісні щітки». Наприклад, в Африці їх виготовляють з гілочок дерев роду Сальвадори, а в деяких американських штатах корінне населення використовує гілочки білого ільма.

Зубна щітка була винайдена ще в 1498 році винахідливими китайцями. Вони придумали прикріпити до ручки з бамбука невелику кількість щетинок сибірського вепра.

Правда, використовувалася ця щітка без зубної пасти. Щетинки вибирали самі тверді і міцні – з хребта вепра. Втім, у них існував цілий набір по догляду за зубами: в нього входив скребок для чищення язика і акуратні металеві зубочистки.

В Європі зубна щітка спочатку стала ізгоєм: вважалося, що користуватися цим інструментом непристойно. Однак до середини XVII століття зубна щітка стала завойовувати позиції, чому сприяла поява книги «Дантист-хірург, або Трактат про зуби» французького дантиста П’єра Фошара. Так ось, Фошар стверджував, що зуби потрібно чистити обов’язково, причому щодня. Правда, на його думку, кінський волос, який в Європі використовували для виготовлення щетинок зубних щіток, був занадто м’яким і не міг якісно очищати зуби, а свиняча щетина, навпаки, сильно травмувала емаль зубів. На жаль, запропонувати якийсь оптимальний матеріал для щетини доктор не міг – його рекомендації обмежувалися настановою протирати зуби і ясна натуральною морською губкою.

Доказ того, що для щетинок зубної щітки потрібен революційно новий матеріал, людство отримало в кінці XIX століття, коли видатний французький мікробіолог Луї Пастер висунув гіпотезу про те, що причиною багатьох зубних хвороб є мікроби і віруси. А де їм найкомфортніше розмножуватися, як не у вологому середовищі натуральної щетини зубних щіток?

Але для того, щоб зробити зубну щітку інструментом корисним для здоров’я людини, минуло півстоліття. У 1937 році фахівцями американської хімічної компанії Du Pont був винайдений нейлон – синтетичний матеріал, поява якого знаменувала початок нової ери в розвитку зубних щіток.

Переваги нейлону перед щетиною або кінським волосом очевидні: він легкий, досить міцний, еластичний, вологостійкий, має високу стійкість до впливу багатьох хімічних речовин. Нейлонова щетина сохла набагато швидше, тому бактерії в ній розмножувалися не так швидко.

Кінець 30-х років XX століття ознаменувався ще однією важливою подією в світі гігієни порожнини рота – з’явилася перша електрична зубна щітка, а трохи пізніше – ультразвукова щітка, яка розривала ланцюжок бактерій навіть на 5 мм під яснами. Нещодавно в Японії представили щітку, яка підключається до комп’ютера через USB-порт. Куди диво-технології заведуть нас завтра – покаже час…

Промислове виробництво недорогих зубних щіток було вперше налагоджено в 1780 році англійцем Вільямом Едісом. Сталася дана подія 26 червня, в зв’язку з чим саме ця дата відома тепер як День народження зубної щітки.

Головний лікар міської дитячої клінічної стоматологічної поліклініки Валентина Даниленко, завідувачка лікувальним відділенням Лариса Верховод, завідувачка профілактичним відділенням Анастасія Нелюбіна

Перейти до вмісту